Безпечний ремонт стелажного обладнання


Дозвіл на експлуатацію стаціонарних підйомників

Єдиним стандартом, що регламентує порядок експлуатації та випробування стелажів, є ГОСТ 16140-77 «Стеллажи сборно-разборные. Технические условия». Порядок улаштування та утримання складів з використанням стелажного способу зберігання вантажів (товарів) на торгівельних підприємствах визначають Правила охорони праці при експлуатації баз, складів і сховищ, виконанні вантажно-розвантажувальних робіт на об’єктах оптової торгівлі, затверджені наказом Держнаглядохоронпраці України від 8 травня 1996 р. № 78 (НПАОП 51.0-1.03-96). Нормативні вимоги щодо підлоги складських приміщень, на які встановлюються стелажі, визначає СНиП 2.03.13-88 «Полы».

Кожний стелаж повинен мати паспорт, інструкцію з монтажу та експлуатації і відповідати вимогам ДСТУ ГОСТ 2.601:2006 «ЕСКД. Эксплуатационные документы» (п. 4.2 ГОСТ 16140-77). На видному місці першої рами стелажів повинна бути установлена табличка за ГОСТ 12971-67 «Таблички прямоугольные для машин и приборов. Размеры» або ГОСТ 12970-67 «Таблички круглые для машин и приборов. Размеры», що містить такі дані:

  • товарний знак виробника;
  • тип стелажа;
  • розмір комірки стелажа в плані;
  • допустиме навантаження на комірку і секцію;
  • дату випуску (п. 7.1 ГОСТ 16140-77).

Також на табличці вимагається визначати термін чергового випробування стелажа. Довжина прямокутної таблички по ГОСТ 12971-67 регламентується від 16 мм до 500 мм, її ширина від 6,3 мм до 400 мм. Технічні вимоги щодо заповнення тексту таблички визначає ГОСТ 12969-67 «Таблички для машин и приборов. Технические требования». Металевий стелаж повинен мати захисне заземлення, що улаштоване відповідно до п. 3.3 ГОСТ 12.2.007.0-75 «Изделия электротехнические. Общие требования безопасности». Не допускається навантаження стелажів понад допустиме. До монтажу стелажного обладнання повинен залучатись атестований персонал. Результати приймально-здавальних випробувань заносяться у паспорт стелажа.

Стелажі повинні улаштовуватись на рівній поверхні з твердим покриттям, що має ухил не більше 0,002, тобто ухил 2 мм на 1000 мм (п. 8.2 ГОСТ 16140-77). Ширина проїзду між стелажами (при односторонньому русі) повинна бути не менше ширини навантаженого транспортного засобу плюс 0,6 м, а ширина проходу між стелажами — не менше 1 м. Розміри відступів стелажів повинні бути: від стін та пристінних колон — 80 см, від пристроїв електричного освітлення — 50 см, від приладів опалення — 20 см (п. 6.5.33 НПАОП 51.0-1.03-96). Складські приміщення, призначені для зберігання пожежонебезпечних матеріалів, зі стелажами висотою 5,5 м і більше повинні забезпечуватись автоматичними установками пожежогасіння (п. 6.5.6 НПАОП 51.0-1.03-96). Освітлення при стелажному способі зберігання улаштовується по осі проходів між стелажами (п. 6.8.4.3 НПАОП 51.0-1.03-96).

З метою підвищення ефективності проведення вантажно-розвантажувальних робіт у складських приміщеннях рекомендується проводити кодування місць зберігання (стелажів, ярусів, комірок) та використовувати знаки візуальної орієнтації. Для цього на кожному стелажі (зі сторони центрального проходу) закріплюють табличку з номером стелажа і символом вантажу (товару).

На підприємстві слід:

  • призначити з числа інженерно-технічних працівників особу, відповідальну за утримання стелажів у справному стані;
  • призначити осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію стелажів (як правило, начальників цехів);
  • розробити інструкцію з охорони праці з використання стелажного обладнання, а також інструкцію з випробування стелажів (у разі якщо випробування стелажів виконується самим підприємством).

На підприємстві повинен організовуватись контроль за технічним станом стелажного обладнання, під час якого контролюють:

  • цілісність стелажних основ, з’єднань стелажного обладнання (болтів та інших кріплень), маркувань на стелажах;
  • понаднормове відхилення стійок стелажа від вертикалі;
  • правильність посадки елементів стелажів (кронштейнів, панелей, полок на кронштейнах тощо);
  • стан поверхні основи під стелажем;
  • правильність (зокрема стійкість) установки штучних вантажів на полицях;
  • випадки перенавантажень елементів стелажів (перевіряють несучу здатність стійок, полиць, кронштейнів тощо);
  • наявність керівництва з експлуатації, інструкцій з охорони праці та виконання їхніх вимог персоналом.

Результати перевірки технічного стану стелажів заносяться у Журнал технічного опосвідчення стелажів або Журнал експлуатації стелажного обладнання.

Стелаж підлягає періодичному випробуванню 1 раз на рік з оформленням результатів протоколом за ГОСТ 15.001-88 «Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения» (п. 5.4 ГОСТ 16140-77). Проведення випробування стелажів вимагає використання засобів створення навантаження на стелаж та вимірювання неперпендикулярності. До випробувань можуть залучатись атестовані випробувальні центри. ГОСТ 16140-77 не містить заборони проведення випробування стелажа підприємством, але очевидно те, що для проведення подібних випробувань на підприємстві повинна бути створена відповідна комісія з обов’язковою участю в ній особи, відповідальної за утримання стелажів у справному стані; розроблена спеціальна інструкція з випробування стелажів; повинні бути атестовані засоби створення навантаження (наприклад, силопередавальні динамометричні пристрої) та проводитись облік результатів їх випробування.

У разі виявлення пошкодження елементів стелажа слід звільнити його від дії вантажу, при цьому доцільно розвантажити також два сусідні стелажі (в кожен бік від секції, де знаходиться пошкоджений елемент). Ремонт стелажів здійснюється тільки на ненавантажених стелажах. Після ремонту стелаж підлягає позачерговій перевірці технічного стану.

Микола ФЕДОРЕНКО,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»