Зроблено перший крок задля подальшого співробітництва ДСНС України та Федерального агентства технічної допомоги Німеччини


Зроблено  перший крок задля подальшого співробітництва ДСНС України та Федерального  агентства технічної допомоги Німеччини

Державна служба України з надзвичайних ситуацій посилює співпрацю з міжнародними колегами у сфері цивільного захисту населення. Так, нещодавно відбулася зустріч Голови ДСНС України Сергія Бочковського з президентом Федерального агентства технічної допомоги Федеральної Республіки Німеччина Альбрехтом Бромме.

Початок зустрічі співпав з ліквідацією силами пожежних столичного гарнізону пожежі на вул. Б.Хмельницького. Високий гість побував на місці пожежі та оцінив професійні дії українських рятувальників.

На початку офіційної зустрічі Голова ДСНС України Сергій Бочковський вкотре подякував німецьким колегам за ту моральну та матеріальну підтримку, що надає Німеччина у зв’язку з ситуацією на сході країни. Він зазначив, що Федеративна Республіка Німеччина є надійним та дружнім партнером не лише для Служби порятунку, але й для України. Адже вона неодноразово надавала гуманітарну допомогу для тих людей, які стали жертвами жорстокої та цинічної війни на Донбасі.

“Наразі Україна переживає складні часи і в цей період ми відчуваємо підтримку наших німецьких колег. Вони роблять все можливе, аби зменшити страждання мирних жителів сходу країни. Протягом жовтня-лютого до України з Німеччини постійно надходили продукти харчування, генератори, побутова техніка, будівельні матеріали, одяг, намети. Загалом загальна вартість наданої гуманітарної допомоги становить вже більше 13  млн. євро. Крім того, від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ми отримали модулі та обладнання для облаштування семи транзитних містечок для короткострокового проживання у них людей. Це надзвичайно важлива та необхідна для нас допомога. І ми цінуємо таку підтримку з боку наших німецьких партнерів. Я сподіваюся на подальшу плідну співпрацю з Німеччиною у сфері цивільного захисту населення. Адже переконаний, що позитивний досвід наших колег допоможе нам ефективніше та продуктивніше виконувати завдання за призначенням”, – сказав Сергій Бочковський.

У свою чергу, президент Федерального агентства технічної допомоги Альбрехт Бромме зазначив, що нині найголовнішим для України є повернення до миру. Тому Німеччина робитиме все можливе, аби це сталося якнайшвидше. Крім того, Агентство готове підтримати проекти ДСНС України, що стосуються питань цивільного захисту населення, обмінюватися інформацією та позитивним досвідом. Також Агентство має чималий досвід роботи з волонтерськими організаціями, тому німецькі колеги можуть допомогти Службі порятунку вдосконалити шляхи взаємодії з громадськими організаціями.

“Ми знаємо, що однією із головним проблем на сьогодні для Служби порятунку є застаріла спецтехніка та обладнання. Особливо ця проблема стосується маленьких містечок. Тому ми готові допомагати ДСНС України покращити матеріально-технічну базу та знайти фінансування для закупівлі сучасної техніки. Також ми знаємо, що Служба планує оснастити літак АН-26 медичним обладнанням, аби мати змогу перевозити постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій. Ми обіцяємо посприяти у вирішенні цього питання”, – зазначив Альбрехт Бромме.

Далі зустріч проводилася у розширеному форматі під головуванням першого заступника Голови ДСНС України Анатолія Бойко. Директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Григорій Марченко презентував структуру, основні завдання та функції ДСНС України, а директор Департаменту ресурсного забезпечення ДСНС України Руслан Білошицький поінформував про вже отриману від Німеччини гуманітарну допомогу та стан технічного оснащення органів і підрозділів служби цивільного захисту.

Напередодні Анатолій Бойко та Альбрехт Бромме провели робочу зустріч за участю депутата Бундестагу Хартмута Кошика.

Учасники зустрічі окреслили подальші можливі шляхи співпраці й взаємодопомоги, а також перспективи двостороннього співробітництва у сфері цивільного захисту населення, технічного переоснащення органів та підрозділів, створення добровільних пожежних формувань.