Завершено розслідування нещасного випадку травмування працівника в масло-пресовому цеху


Завершено розслідування нещасного випадку травмування працівника в масло-пресовому цеху

Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався в товаристві з обмеженою відповідальністю «Відродження» (Голованівський район). Внаслідок нещасного випадку потерпілий слюсар–ремонтник отримав тяжкі травми — численні переломи кісток ніг та рвану рану гомілки.

Згідно з актом спеціального розслідування, нещасний випадок стався у приміщенні масло-пресового цеху під час виконання регламентних ремонтних робіт преса вижиму масляних культур марки А9-МПШ-20-2-01.

На початку робочого дня бригада слюсарів–ремонтників отримала від інженера-механіка усне розпорядження на виконання планово-попереджувального ремонту пресу вижиму масляних культур і після проходження усного інструктажу з охорони праці приступила до роботи. Бригада повинна була демонтувати праву та ліву половину зеєрного циліндру, щоб в подальшому зачистити їх внутрішню поверхню (шнековий вал, зеєрні планки, скребки) від продукту та нагару. За допомогою слюсарного інструменту (слюсарних ключів та гайковерту), робочі зняли передній і задній огороджувальні ковпаки шнекового валу та встановили стопорні пальці на запобігання самовільного відкривання половин зеєрного циліндра. Близько 12 години слюсар–ремонтник ручною ланцюговою лебідкою, змонтованою за принципом кран-балки, за допомогою металевого тросу підвантажив праву половину зеєрного циліндру та почав відводити в бік. Та раптово почала рухатись в повздовжному (осьовому) напрямку і своїм лівим кінцем впала на ногу працівника з висоти приблизно одного метра. В момент виконання цієї роботи потерпілий стояв поруч з маслопресом, лівою рукою тримав ланцюг лебідки, а правою – супроводжував вантаж. Його ліва нога невимушено опинилась під вантажем.

Негайно викликали швидку медичну допомогу.

Вивчивши обставини нещасного випадку, надані матеріали та опитавши свідків, спеціальна комісія дійшла висновку, що нещасний випадок вважається таким, що пов’язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1 і він береться на облік товариства. Основна причина травмування – організаційна : невиконання посадових обов’язків, неналежний операційний контроль якості виконуваних робіт

Розроблені заходи щодо усунення причин настання нещасного випадку.

Джерело: Управління Держпраці в Кіровоградській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання