За використання нелегальної праці Хмельницький забудовник сплатить майже один мільйон гривень


За використання нелегальної праці Хмельницький забудовник сплатить майже один мільйон гривень

Під час інспекційного відвідування будівельного підприємства посадові особи Управління Держпраці та Головного управління ДФС у Хмельницькій області встановили, що адміністрація використовує працю 10 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин. Роботодавець надав цивільно-правові угоди про виконання робіт (надання послуг), але вони носили ознаки прихованих трудових договорів. За матеріалами інспекційного відвідування керівництвом Управління Держпраці на суб’єкта господарювання накладено штраф у розмірі 960 тисяч гривень. Проте підприємство звернулося з позовною заявою до Хмельницького окружного адміністративного суду із вимогою про визнання протиправним та скасування припису Управління Держпраці в Хмельницькій області.

Судом визнано законність вимог Управління Держпраці щодо неправомірності підміни трудових відносин цивільно-правовими відносно 10 працівників.

Держпраці вкотре наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 №5067-VI роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Джерело: : редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
за матеріалами ГУ Держпраці України

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання