Якщо ви отримали травму на виробництві


Якщо ви отримали травму на виробництві

За одну мить здоровий і повний сил працівник може стати інвалідом. Адже від нещасного випадку на виробництві ніхто не застрахований. Ризику на робочому місці піддаються люди не лише таких небезпечних професій, як шахтарі та будівельники, а й банальних. Навіть офісні працівники можуть, послизнувшись, невдало впасти і отримати важку травму.

Як поводитися у разі виробничої травми, щоб не втратити гарантовані законом виплати?

1. Повідомити адміністрацію підприємства

Якщо травма отримана на роботі, то, перш за все, потерпілий повинен негайно повідомити про це адміністрацію підприємства. Для цього він має написати пояснювальну записку, і щодо цього випадку складуть відповідний акт.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві спільно з роботодавцем впродовж 3-х днів із моменту одержання повідомлення створюють комісію з розслідування нещасного випадку. На підставі її висновків складають акт, в якому вказують: пов’язаний цей нещасний випадок із виробничою діяльністю чи ні.

2. Зафіксувати – у медичній установі

Саме тут потерпілий фіксує факт нещасного випадку на виробництві. Медики про встановлений діагноз повідомляють Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та підприємство-роботодавця потерпілого.

Безпосередньо до Фонду передають лист із медичної установи, згідно з яким робітнику виплачують лікарняний. Його розмір залежить від страхового стажу та встановленого діагнозу.

Перші 5 днів лікарняного робітнику оплачує підприємство, всі наступні – Фонд. Хоча, фіксувати та робити копії у лікарні треба з усього: і з чеків, і з рецептів, і з направлень. Тільки це допоможе потім відшкодувати витрачені кошти.

3. Травма – виробнича чи побутова?

На сьогодні виробничою травмою вважається тільки та, яку робітник отримав винятково в результаті виробничої діяльності. Наприклад, якщо співробітник фірми чи організації в робочий час мив вікно, стоячи на столі, впав з нього і зламав ногу, то формально така травма вважається побутовою.

Раніше, ще за часів Радянського Союзу, виробничою вважалася будь-яка травма, отримана на території підприємства або в робочий час. Сьогодні ж такий факт розслідує і доводить спеціальна комісія.

І хоч ушкодження людина отримала на території підприємства, але з виробничою діяльністю це ніяк не пов’язано. Згідно з нормами робітник має пройти інструктаж з техніки безпеки перед тим, як приступити до виконання своїх обов’язків. Більше того, миття вікон, наприклад, взагалі може не входити до компетенції постраждалого працівника. Тому це означає, що Фонд лікування робітникові відшкодовувати нічого не буде.

Оскільки для підприємства випадки виробничого травматизму супроводжуються додатковими витратами та перевірками з боку контрольних органів – часто такі випадки замовчують або записують як побутові. Працівники ж найчастіше займають пасивну позицію, не знаючи ні своїх прав, ні умов праці, які повинен забезпечувати роботодавець. Тому, якщо працівник правильно оформив випадок виробничого травматизму, він матиме право на компенсацію та лікування за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. У випадку виникнення інвалідності у зв’язку із завданою травмою на виробництві пенсія також частково виплачуватиметься за рахунок вищезазначеного Фонду, а її розмір буде значно вищий, ніж на загальних підставах.

4. За відшкодуванням моральної шкоди – до адвоката.

Дуже часто роботодавець намагається «зам’яти» випадок отримання травми і вмовляє потерпілого не скаржитися до жодних інстанцій. На словах можуть обіцяти оплату лікування, а на ділі – звільнити за станом здоров’я.

Щоб не потрапити в подібну ситуацію, не варто йти на поводі у роботодавця. Проведення розслідування дасть шанс отримати відповідні виплати і зробити роботодавця відповідальним за завдання шкоди здоров’ю.

Відшкодування ж моральної шкоди можливе лише в судовому порядку.

5. Прокуратура – незалежний експерт з об’єктивності

Представники прокуратури виїжджають чи не на кожний випадок виробничої травми або нещасний випадок на підприємствах. Більше того – вони працюють окремо від комісій, які теж розслідують нещасні випадки. Практика свідчить, що такі перевірки сприяють об’єктивному веденню справи.

Джерело: legalaid.in.ua