Якби їх вчили так, як треба: розслідування смерті електромонтера внаслідок ураження струмом


Якби їх вчили так, як треба: розслідування смерті електромонтера внаслідок ураження струмом

У підрозділі навчально-практичного центру (НПЦ) з вирощування великої рогатої худоби коледжу державного аграрно-технічного університету внаслідок непрофесійних дій та несправності устаткування був смертельно уражений струмом електромонтер. Це надзвичайно прикро, бо в зазначеному навчальному закладі готують фахівців із електрифікації та автоматизації сільського господарства. То ж за логікою теоретичні знання з електробезпеки електромонтерів, відпрацювання професійних навичок під час ремонту та обслуговування електроустановок та й, зрештою, загальний стан електробезпеки в НПЦ мали би бути на належному рівні. На жаль, як свідчать факти, цього тут не було. А тепер про це докладніше у викладеному матеріалі.

За наслідком проведеної судмедекспертизи в крові постраждалого алкоголю не виявлено.

Нещасний випадок стався в лабораторії з вирощування ВРХ під час усунення неполадок у пульті, за допомогою якого здійснюється увімкнення електроприводу гнойового транспортера, призначеного для видалення гною з каналу (жолоба), куди його зі стійла худоби періодично згрібали лопатами тваринники.

Приміщення має розміри 45х12х3 м. Перекриття дерев’яне, побілене вапном. Підлога бетонна. Посеред лабораторії пролягає коридор завширшки 3,5 м, ліворуч і праворуч якого в стійлах на прив’язі утримується худоба. По краях коридора встановлено гнойовий транспортер. На відстані 3,5 м від нього, на висоті 1,5 м від підлоги на стіні прикріплено пульт (щит) керування (включення) електроприводу…

Докладніше в статті про:

1. Обставини смерті електромонтера

2. Чи всіх відповідальних назвала комісія зі спеціального розслідування

3. Заходи, спрямовані на підвищення рівня електробезпеки

4. Чи виконувала свої функції служба з охорони праці навчального закладу

Матеріал публікується частково! Повна версія статті «Якби їх вчили так, як треба…» — в рубриці «Нещасні випадки» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 6, 2018. Автор — Василь Куражинський, експерт із охорони праці.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...