Турбуючись про людину праці


Турбота про людину праці, котра офіційно працевлаштована і під час виконання своїх службових обов’язків отримала травму або професійне захворювання, втративши при цьому здоров’я, професію чи ставши інвалідом, є головним завданням працівників відділення виконавчої дирекції Фонду у Дрогобицькому районі Львівської області. Про це розповідає начальник відділення Вячеслав Плазинський:

«Одним із напрямів діяльності відділення є робота з роботодавцями. Це, насамперед, віднесення страхувальників до класу професійного ризику та стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду, яка виникла до 01.01.2011 року. Станом на 1 січня 2014 року на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду у Дрогобицькому районі перебувало 4518 платників страхових внесків. Із них – 2805 юридичних та 1713 фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

На жаль, не всі підприємства, установи, організації погасили заборгованість зі сплати страхових внесків, яка виникла станом на 01.01.2011 року. Упродовж 2013 року на розрахунковий рахунок відділення виконавчої дирекції Фонду у Дрогобицькому районі надійшла частина заборгованості у розмірі 16492 гривень. Водночас станом на 1 січня 2014 року сума боргу за страховими внесками становила 177 тис. грн., у тому числі 94 тис грн. недоїмки, встановленої у 12 страхувальників. Варто відзначити, що значну частину заборгованості допустили страхувальники-банкрути, щодо яких зараз триває процедура ліквідації та подано кредиторські вимоги, решта знаходиться на виконанні у ДВС.

За минулий рік спеціалісти відділення провели 225 перевірок щодо дотримання законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Із них -138 перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності, решту – щодо правильності нарахування та своєчасності сплати страхових внесків, нарахованих до 01.01.2011 року. За порушення норм законодавства на посадових осіб накладено 53 адміністративні стягнення на суму 7208 гривень.

Згідно з чинним законодавством потерпілі на виробництві особи мають право на матеріальне відшкодування. Це одноразова матеріальна допомога та щомісячні страхові виплати, розмір яких визначається залежно від ступеня втрати професійної працездатності за висновками МСЕК (медико-соціальної експертної комісії).

Важливою умовою отримання повноцінної державної допомоги є розмір заробітної плати, оскільки всі страхові виплати безпосередньо залежать від суми заробітку потерпілого. Якщо працівник отримує частину заробітної плати в «конверті», то ця частина не буде враховуватися в розрахунку середньомісячної заробітної плати для нарахування страхових виплат ні самому потерпілому, ні членам його сім’ї в разі його смерті на виробництві.

Страхові виплати, передбачені законодавством, на Дрогобиччині отримують 409 застрахованих осіб та членів їх сімей. З початку 2013 року Фондом для відшкодування шкоди потерпілим виплачено 5 532,6 тис. гривень. Щомісячну грошову виплату у випадку часткової чи повної втрати професійної працездатності виплачено 382 потерпілим на суму 4 331,2 тис. грн., 27 осіб, які втратили годувальника, за рік отримали щомісячні страхові виплати в сумі 344,6 тис грн., а 7 особам у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю виплачено 33,5 тис. гривень. Відшкодовано також витрати на поховання 5 потерпілих в сумі 15,8 тис гривень.

Потерпілим на виробництві крім щомісячних страхових виплат держава гарантує також і одноразову допомогу. Так, протягом 2013 року одноразову допомогу через втрату професійної працездатності виплачено двом особам на суму 157,4 тис грн., а одноразову допомогу у зв’язку із смертю потерпілого отримали 7 членів їх сімей на суму 650,2 тис гривень.

Важливим напрямом діяльності відділення виконавчої дирекції Фонду є забезпечення медичної, професійної та соціальної реабілітації постраждалих на виробництві. Мова йде про відшкодування витрат на необхідний догляд потерпілої особи, її лікування у лікувально-профілактичних закладах, забезпечення протезно-ортопедичними виробами, санаторно-курортним лікуванням тощо.

У 2013 році відділенням виконавчої дирекції Фонду проведено відшкодування витрат на медичну, професійну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві в сумі 514,9 тис гривень. Зокрема, витрати на спеціальний медичний догляд склали 15,8 тис. грн., на постійний сторонній догляд для 9 осіб – 64,6 тис. гривень. Побутовим обслуговуванням забезпечено 13 осіб на суму 45,6 тис. гривень.

Протягом минулого року 11 осіб забезпечено протезно-ортопедичними виробами на суму 135 тис. грн., санаторно-курортним лікуванням – 24 особи на суму 244,4 тис. грн., проліковано в лікувально-профілактичних закладах 4 особи на суму 7,4 тис. гривень.

Витрати на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів у 2013 році відшкодовано для 16 осіб на суму 2,3 тис. гривень.

Невід’ємною складовою діяльності відділення в сфері промислової безпеки і охорони праці є постійне проведення профілактичної роботи, спрямованої на покращення умов праці та зведення до мінімуму випадків травматизму на виробництві.

Працівники відділення здійснюють заходи, скеровані на попередження нещасних випадків, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, в тому числі надають працівникам необхідні консультації, беруть участь у навчанні та підвищенні рівня знань робітників, проводять перевірки стану профілактичної роботи з питань охорони праці на підприємствах, ведуть пропаганду безпечних і нешкідливих умов праці, поширюють на підприємствах нормативну літературу з охорони праці.

Протягом 2013 року взято участь у роботі 14 комісій підприємств з питань охорони праці та постійно діючих комісій підприємств з перевірки знань з питань охорони праці, сформовано навчальну групу та проведено навчання відповідних спеціалістів з питань охорони праці за кошти Фонду в кількості 29 чоловік, розповсюджено нормативних матеріалів з питань охорони праці на суму 3,9 тис. грн., в районному часописі опубліковано три статті з питань охорони праці, надано допомогу 8 підприємствам в розробленні інструкцій з охорони праці, посадових інструкцій та необхідних на підприємствах положень з охорони праці, проведено 1 засідання «круглого столу» та взято участь у роботі шести семінарів та нарад з питань охорони праці та безпечної життєдіяльності населення.

У 2013 році на підприємствах Дрогобицького району проведено 48 перевірок стану профілактичної роботи з питань охорони праці, під час яких виявлено 441 порушення вимог нормативних документів з охорони праці, що свідчить про незадовільне ставлення окремих керівників підприємств до роботи зі створення безпечних і нешкідливих умов праці, що призводить до випадків травмування на виробництві.

Так, в 2013 році на підприємствах Дрогобицького району зареєстровано 11 страхових випадків, в яких потерпіло 11 чоловік, в тому числі 2 випадки з смертельним наслідком.

У 2013 році на підприємствах Дрогобицького району зареєстровано три випадки, за наслідками яких складено акти за формою Н-5 без складання акту за формою Н-1, в т.ч. два випадки смерті на підприємстві.

У разі травмування працівників на підприємствах, за участю представника Фонду проводиться ретельне розслідування кожного випадку травматизму з виявленням причин, що його викликали, і прийняттям відповідних заходів щодо їх усунення. У всіх випадках травматизму ретельно аналізуються їх характер і причини, що дозволяє установити найбільш часті і характерні для конкретного підприємства причини травматизму і зосередити основні зусилля на їх усунення.

Працівники відділення виконавчої дирекції Фонду впевнено і послідовно виконують покладену державою місію щодо соціального захисту працюючого населення і потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України