Штрафи за порушення законодавства про працю збільшилися


Штрафи за порушення законодавства про працю збільшилися

З 1 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII.

Статтею 8 у поточному році встановлено таку мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі:  з 1 січня – 3723 гривні;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 22,41 гривні.

Відповідно, з початком року змінюється і розмір штрафів за порушення законодавства про працю, адже він прив’язаний до розміру мінімальної  заробітної плати.

На сьогоднішній день Кримінальний кодекс України містить п’ять статей, які передбачають покарання за порушення правил безпеки виробництва: ст. 271 «Порушення вимог законодавства про охорону праці»; ст. 272 «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою»; ст. 273 «Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах»; ст. 274 «Порушення ядерної або радіаційної безпеки» та ст. 275 «Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції і безпечної експлуатації будівель і споруд».

Згідно з ч. 1 ст. 271 ККУ порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, карається штрафом від 100 до 200 нмдг або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк. Тобто, сума штрафу за таке порушення становитиме у 2018 році від 88 100 до 176 200 грн.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання