...

Щодо санаторно-курортного лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання


Щодо санаторно-курортного лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Згідно вимог ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 1105) Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) фінансує витрати на санаторно-курортне лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, якщо таку потребу визначено висновками медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації інваліда (у разі її складення) (далі – ІПР).

Відповідно до зазначеної статті Закону № 1105 потерпілому, який став особою з інвалідністю, безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування. У разі самостійного придбання путівки її вартість компенсує Фонд, у розмірі, що не перевищує граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду.

Зверніть увагу: Діє нова система замовлення та розподілення путівок на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Механізм, граничні розміри витрат та умови відшкодування витрат за надані послуги з санаторно-курортного лікування профільним санаторно-курортним закладам визначено Порядком відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою правління Фонду від 24.05.2017р. № 33 (далі – Порядок № 33) та Положенням про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України 31.10.2007р. N 49 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.12.2007р. за N 1400/14667 (далі – Положення № 49).

Читайте також:  Де пройти реабілітацію: перелік санаторно-курортних закладів від Соцстраху

Згідно п. 4 Порядку № 33 потерпілі мають право на отримання санаторно-курортного лікування (за санаторно-курортною путівкою) періодично згідно з рішенням МСЕК, а саме:

– інваліди І групи щороку;

– інваліди II групи один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– інваліди III групи один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі ІПР.

Якщо потерпілому висновком МСЕК визначено потребу у супроводі, для супроводжуючої особи умовами договору передбачається забезпечення путівкою без лікування (лише проживання та харчування), на якій робиться помітка “Супровідник”. Потерпілого не можуть супроводжувати інваліди І групи та особи, які не досягай 18-річного віку (п. 15 Порядку № 33).

Для отримання путівки на санаторно-курортне лікування потерпілому необхідно перебувати на відповідному обліку у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати потерпілих.

Згідно п. 9 Порядку № 33 для взяття на облік потерпілому необхідно подати:

– заяву за формою, встановленою виконавчою дирекцією Фонду;

– висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні та про потребу у супроводі (якщо таку потребу визначено);

– довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о;

– ІПР (за наявності);

– копію паспорта потерпілого та особи, яка супроводжує потерпілого, якому за висновком МСЕК визначено потребу в супроводі.

Під час подання копій документів, передбачених цим пунктом, пред’являються оригінали зазначених документів.

Відповідно до п. 7 Порядку № 33 потерпілі мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розташованого на території України, у населених пунктах, на території яких органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі, відповідно до медичних показань за профілем лікування. Назву санаторно-курортного закладу та його місцезнаходження потерпілі зазначають у заяві.

Правлінням Фонду затверджені граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи, що становлять на 2018 рік:

– для потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 581,0 грн. без ПДВ;

– для потерпілого – 560,0 грн. без ПДВ;

– для супроводжуючої особи потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 445,0 грн. з ПДВ;

– для супроводжуючої особи потерпілого – 470 грн. з ПДВ.

У випадку коли вартість одного-ліжко дня становить більше затверджених граничних розмірів, потерпілий самостійно сплачує цю різницю.

Також потерпілому компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Полтавській області.

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...