Що робити, якщо у вагоні метро виникла пожежа?


Що робити, якщо у вагоні метро виникла пожежа?

Дії при пожежі в вагоні метро:

  • Відчувши запах диму, негайно повідомте машиніста про пожежу по переговорному пристрою і виконуйте всі його вказівки. Намагайтеся не допустити виникнення паніки у вагоні, заспокойте людей, візьміть дітей за руки. При сильному задимленні закрийте очі і дихайте через вологий носовичок.
  • Залишайтеся на місцях, поки поїзд рухається в тунелі. Після прибуття на станцію і відкриття дверей пропустіть вперед дітей та людей похилого віку, потім вийдіть самі, зберігаючи спокій і витримку. Перевірте, чи не залишився хто-небудь у вагоні, допоможіть цим людям покинути його. Відразу ж повідомте про пожежу черговому по станції та ескалатору. Надайте допомогу працівникам метро, використовуючи для гасіння вогнегасники та інші протипожежні засоби, наявні на станції;
  • Як що під час руху у вагоні виникло займання, намагайтеся загасити його, використовуючи вогнегасники, які знаходяться на початку та вкінці вогона або підручні засоби. Якщо це можливо, перейдіть в незайняту вогнем частину вагону (краще вперед) і стримуйте поширення пожежі, збиваючи полум’я одягом або заливаючи його будь-якими негорючими рідинами (водою, молоком тощо). Ні в якому разі не намагайтеся зупинити поїзд у тунелі аварійним стоп-краном – це ускладнить гасіння пожежі і вашу евакуацію.
  • При зупинці поїзда у тунелі не намагайтеся покинути його без команди машиніста, не торкайтеся до металевого корпусу вагона і дверей до відключення високої напруги по всій ділянці. Після дозволу на вихід відкрийте двері або вибийте ногами скло, вийдіть з вагона і рухайтеся вперед по ходу поїзду до станції. Йдіть вздовж полотна між рейками в колону, не торкаючись до струмоведучих шин (збоку від рейок), щоб уникнути ураження електричним струмом при включенні напруги.
  • Будьте особливо уважні при виході з тунелю біля станції, в місцях перетину шляхів, на стрілках, тому, що можлива поява зустрічного поїзда. Якщо покинутий вами поїзд зрушив з місця і наганяє вас, притисніться до ніші стіни тунелю.

Читайте докладно у журналі «Охорона праці і пожежна безпека»:

  • Пожежне спостерігання № 6, 2017
  • Основні завдання та організація роботи відповідальних за пожежну безпеку підприємств № 7, 2017
  • Типові порушення правил пожежної безпеки на підприємстві № 7, 2017

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби ДСНС України

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання