Роз’янення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад, які дають право на пільгову пенсію за віком


Роз’янення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад, які дають право на пільгову пенсію за віком

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 р. № 479 внесено зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461.

Так,  більшість розділів Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах та Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах доповнено позицією «працівники, зайняті ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва».

Крім того основні нововведення включають заміну назви професії «вибуховик» на «підривник».

Також згідно з Постановою до Списку № 1 додано позиції «паяльщики, зайняті паянням виробів припоями, що містять свинець, а також припоями, що містять шкідливі речовини 1-го або 2-го класу небезпеки чи канцерогени» та «працівники, зайняті на роботах у зоні відчуження, сумарна щільність забруднення території якої радіонуклідами становить 100 кБк/м2 і більше»

У Списку № 2 частково скорочено розділи «Хімічне виробництво» та «Виробництво неметалевих мінеральних виробів». Із розділу «Загальні професії» виключено позиції «машиністи компресорних установок, зайняті під час роботи із шкідливими речовинами не нижче 3 класу небезпеки», «бакелітники (просочувальники), зайняті на просочуванні деталей і виробів сумішами, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки», «вальцювальники гумових сумішей, зайняті виготовленням та ремонтом м’яких баків і на шиноремонтних підприємствах».

Слід зазначити, що деякі професії в розділах «Зв’язок» та «Агрохімічне обслуговування сільського господарства. Збирання, перероблення та утилізація трупів тварин» узагальнені.

Джерело: sumy.dsp.gov

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання