Роботи з пестицидами: про що слід пам’ятати роботодавцю


Роботи з пестицидами: про що слід пам’ятати роботодавцю

Роботодавцям необхідно проводити атестації робочих місць робітників складів та баз зберігання і постачання пестицидів і хімічної продукції, безпосередньо зайнятих навантаженням, розвантаженням і складуванням пестицидів.

Оскільки з 01.01.2018 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України №479 від 04.07.2017 р. про зміни, що вносяться до «Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461.

Від цього часу робітники, які працюють на складах та базах зберігання і постачання пестицидів та хімічної продукції, безпосередньо зайнятих навантаженням, розвантаженням і складуванням пестицидів, користуються правом пільгового пенсійного забезпечення, за умови своєчасного проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Читайте також: Вимоги щодо безпеки під час використання пестицидів і мінеральних добрив

Керівник повинен ознайомити осіб, які працюють з пестицидами, з характеристикою пестициду, особливостями його дії на організм людини, з заходами безпеки, виробничої та особистої гігієни.

Окрім цього, необхідно проінструктувати по техніці безпеки і правилах пожежної безпеки, ознайомити з заходами надання першої долікарняної допомоги у випадках отруєння пестицидами.

При цьому слід наголосити, що до роботи з пестицидами не допускаються особи, яким не виповнилось 18 років, вагітні жінки та годувальниці, а також особи, які мають медичне протипоказання.

Разом з тим варто зазначити, що підприємство, яке відповідає за проведення робіт, повинно забезпечити всіх осіб, що працюють з пестицидами, засобами індивідуального захисту, а також  аптечками, які необхідні для надання першої долікарняної допомоги при отруєнні.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...