Результати розслідування нещасного випадку, який призвів до смертельного ураження електричним струмом


Результати розслідування нещасного випадку, який призвів до смертельного ураження електричним струмом

Комісія теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області завершила спеціальне розслідування та оформила акт про смертельний нещасний випадок на виробництві з 36-річним вакуумником Нікопольського приватного підприємства, яке виготовляє скло для транспорту та сільськогосподарської техніки.

Технічною причиною випадку комісія визначила конструктивні недоліки та недостатню надійність засобів виробництва, зокрема, машин та обладнання для скляної промисловості. Організаційні причини — невиконання посадових обов`язків та інструкцій з охорони праці посадовими особами та працівниками, в тому числі майстром дільниці та самим загиблим, незастосування засобів індивідуального захисту за їх наявності, відсутність контролю за безпечним виконанням робіт з боку відповідальних посадових осіб.

Нещасний випадок стався 7 серпня 2014 року на дільниці молірування скла в електричній печі підприємства. Як з’ясовано комісією на підставі огляду місця події та опитування причетних до нещасного випадку осіб, постраждалий під час виконання робіт помітив певні порушення технологічного процесу. Намагаючись не допустити виробничого браку, він піднявся по драбині в небезпечну зону верхньої частини печі, де знаходились без захисної огорожі струмопровідні елементи опускних спіралей. При цьому робітник не вимкнув на пульті керування регулятор подачі напруги на певну зону спіралей нагріву та автомат подачі напруги на піч. Під час випадкового дотику до неогороджених струмопровідних елементів печі, не будучи вдягненим у спецодяг та засоби захисту, робітник отримав електротравму, від якої помер.

Для попередження схожих нещасних випадків керівництву підприємства комісією запропоновано експлуатацію печі привести у відповідність до вимог державних стандартів та технічних умов, провести позапланові інструктажі та перевірки знань з охорони праці та електробезпеки посадовим особам і працівникам підприємства.

Матеріали розслідування направлені до органів прокуратури для подальшого реагування в межах чинного законодавства та розгляду питання про притягнення до відповідальності осіб, чиї дії або бездіяльність призвели до нещасного випадку.