Прості правила для офісних співробітників


Прості  правила для офісних співробітників

Працівники розумової праці, як правило, ведуть малорухливий спосіб життя. Бізнес леді, секретарі, менеджери та інші офісні співробітники годинами безперервно сидять за моніторами своїх комп’ютерів або перебираючи ділові папери. Але такий, здавалося б, легку працю криє в собі не меншу небезпеку ніж, скажімо, робота за заводським станком.

Робота моєї мрії

Багато хто вважає, що сидяча робота в офісі – це межа мрій. Так, ти сидиш в чистоті, тобі не потрібно носити важких або цілий день проводити на ногах. Але тут ключове слово – “сидиш”. Так, просидівши за своїм робочим столом кілька років поспіль, багато офісних працівників починають скаржитися на своє здоров’я: болить спина, з’являється зайва вага, починаються проблеми із зором і внутрішніми органами – все це неспроста. Англійські вчені довели, що люди, які ведуть малорухливий спосіб життя старіють, в середньому, на цілих десять років раніше своїх більш активних однолітків, і що лікування остеохондрозу шийного відділу хребта – часта турбота офісних працівників. А американські світила прийшли до висновку, що сидяча робота може призвести до метаболічних порушень і зрушень в організмі людини. Виходить, що робота в офісі – це аж ніяк не казкова перспектива.

Як уникнути остеохондрозу та сколіозу

Щоб хребет залишався рівним, не боліла шия і спина, досить щодня виконувати комплекс простих вправ. Виділіть під час обідньої перерви 10 хвилин вільного часу і подбайте про своє здоров’я:

– Станьте спиною до стіни, притисніть до неї потилицею і намагайтеся натискати на неї протягом 5 секунд, після чого повністю розслабте м’язи – це просте вправа запобіжить болі в області шиї або допоможе заспокоїти їх, якщо вони вас турбують.
– У тому ж положенні (спиною до стіни) натисніть на стіну спочатку сідницями, потім – попереком і потім – лопатками.

Повторіть цю вправу 3-5 разів – так ви разомнете грудний відділ і сам хребет.

– Вставши прямо, поставивши ноги на ширині плечей, виконуйте спочатку повільні кругові рухи тазом, а потім в тому ж темпі рухайте ним взад -вперед. Дане вправа розрахована на запобігання поперекового остеохондрозу.

Щоб ноги не боліли

Варикозне розширення вен – це одна з основних проблем офісних співробітників. Перетискаючи вени ніг, сидячи на стільці, ми провокуємо появи кров’яних згустків, які, крім болю в ногах, можуть викликати інфаркт або інсульт (якщо тромб буде мігрувати). Знову ж таки, уникнути таких неприємностей можна, якщо робити регулярну зарядку для ніг:

– Періодично ворушити пальцями ніг і задійте гомілковостопні суглоби, повертаючи стопи від себе і на себе. Робити ці вправи потрібно але сидячи за столом.
– Встаньте рівно, розслабте руки, опустивши їх уздовж тулуба, і, роблячи глибокий вдих, поступово піднімайтеся на носочки.
– Увечері, прийшовши додому, зробіть валик з ковдри, ляжте на рівну поверхню, і покладіть на нього ноги так, щоб вони були трохи вище рівня вашого тіла. Полежавши в такому положенні хоча б 5-10 хвилин, ви відчуєте, що ваші ніжки відпочили, а втома відступила.

Ще кілька простих правил для офісних співробітників

Не забувайте регулярно розминати кисть руки, в якій тримайте мишку, робити зарядку для очей, візуально вимальовуючи фігури в повітрі, а також хоч іноді вставати з-за робочого столу протягом робочого дня, щоб ніколи не дізнатися на собі, що за страшна хвороба геморой. Також не забувайте добре і вчасно харчуватися і хоча б інколи брати собі додаткові вихідні – синдром хронічної втоми вам теж ні до чого. Будьте здорові і успіхів вам у кар’єрі!