Про отримання іноземною компанією дозволу на застосування устаткування підвищеної небезпеки


Про отримання іноземною компанією дозволу на застосування устаткування підвищеної небезпеки

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України надає роз’яснення стосовно отримання іноземною компанією (виробником або постачальником) дозволу на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки у разі постачання їх в Україну.

Згідно з частиною 3 статті 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. На застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки виробник або постачальник устаткування підвищеної небезпеки отримує дозвіл до прийняття зобов’язань на постачання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107 затверджено Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 7 Порядку дозвіл на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3 до Порядку, видається територіальним органом Держгірпромнагляду України за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Крім того, відповідно до пункту 2 статті 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» видача документів дозвільного характеру регіональними дозвільними органами (територіальними органами Держгірпромнагляду України) здійснюється за принципом організаційної єдності в дозвільному центрі.

Видача дозволів на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вітчизняним виробникам або постачальникам здійснюється відповідно до вимог Порядку територіальними органами Держгірпромнагляду України за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Видача дозволів на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки безпосередньо іноземним виробникам або постачальникам чинним законодавством не передбачено.

За одержанням дозволу на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (від свого імені, через дозвільний центр) до територіального органу Держгірпромнагляду України (за місцем державної реєстрації) може звернутись виробник або постачальник, який зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та має код платника податків згідно з ЄДРПОУ, код виду економічної діяльності згідно з КВЕД (відповідно до вимог додатку 1 до Порядку).