Порушення регламенту використання пестицидів – небезпека для здоров’я людини


Порушення регламенту використання пестицидів – небезпека для здоров’я людини

Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людини. Як свідчить досвід попередніх років основними причинами виникнення отруєнь є: використання препаратів, не дозволених до застосування населенням, проведення робіт з застосуванням хімічних засобів захисту рослин без дотримання затверджених регламентів їх безпечного застосування дози препаратів, кратність обробок, умов застосування тощо (регламенти застосування обов’язково указуються на етикетці), проведення робіт з порушенням вимог техніки безпеки при використанні пестицидів і агрохімікатів.

Порушення правил безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами сприяє їх потраплянню до організму людини через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт чи шкіру. Основними симптомами інтоксикації є слабість, головний біль, підвищення температури тіла до 38—39°С, озноб, нудота, блювота, болі в животі, пронос. Виникають пожовтіння шкірних покривів, різке зниження рухової активності, частішання пульсу, приступ серцебиття, зниження артеріального тиску. Надалі, при прогресуванні ознак отруєння з’являється  синюшність шкірних покривів,  виявляються симптоми враження печінки, нирок та центральної нервової системи. У важких випадках інтоксикації провідне місце займає стан, який супроводжується затемненням свідомості, судомами, комою.  Клінічна симптоматика в таких випадках нагадує клінічну картину теплового удару.

Виконання авіаційних робіт по розпиленню агрохімікатів повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві», ДСП 8.8.1.2.001-98. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання тощо). Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує – 3 м/с, температурі повітря не вище +220 С, робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 м. Застосування пестицидів авіаційним методом не повинно супроводжуватися забрудненням ними повітря населених пунктів, води джерел питного водопостачання та місць культурно-побутового призначення. Так, за повідомленням ТСН, 24.07.2017р. в с. Паволочь Житомирської області, внаслідок грубого порушення вищезазначених правил обробки полів авіаційним способом, постраждало 20 осіб села, серед яких були діти. Жителі села із скаргами на хімічне отруєння (головна біль, нудота, блювання) вимушені були звернутися за медичною допомогою в заклади охорони здоров’я. У разі порушення регламентів застосування пестицидів авіаційним методом, що призвело до ушкодження (загибелі) рослин, бджіл, отруєння людей та тварин, потрібно негайно повідомити керівництво підприємства, адміністрацію району, де виконувались авіаційні роботи, з метою негайного розслідування та вжиття заходів. При виявленні симптомів отруєння, після проведення авіаційних робіт, треба звернутися за медичною допомогою до лікувальних закладів, з метою встановлення діагнозу та притягнення до відповідальності винних .

Отруєння можливе не лише на виробництві, але й на присадибних ділянках та у побуті. З метою уникнення ризиків для людей в побуті, слід дотримуватись інструкцій з використання, що наведені на етикетках. Для робіт з отрутохімікатами необхідно використовувати спеціальні обприскувачі, окремо виділений одяг, гумове взуття та рукавиці, фільтрувальні респіратори та герметичні окуляри.

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання