Перший крок реформи вже робиться


Перший крок реформи вже робиться

Ліквідувати органи пожежного нагляду, ввести аудит стану пожежної безпеки підприємства, залучити добровольців до гасіння пожеж — це лише деякі з заходів очікуваної реформи системи державного пожежного нагляду. Про її початок в Україні оголошено 15 вересня.

Про цілі та порядок проведення реформи ми попросили розповісти заступника начальника управління з нагляду у сфері пожежної безпеки Департаменту державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС України, полковника служби цивільного захисту, члена редколегії нашого журналу Євгена Лінчевського.

Мета реформи — це перетворення старої пожежної інспекції на орган європейського зразку, здатний ефективно забезпечувати пожежну безпеку громадян.

Знаєте, я був вражений системою пожежної охорони в Німеччині, коли познайомився з нею, — розповідає Євген Лінчевський. — Уявіть собі, там 80 % пожежників працюють на добровільній основі! Завдяки залученню добровольців у невеликій за розмірами Австрії пожежний захист забезпечують 300 тисяч осіб! Для порівняння, в більшій за розмірами Україні пожежників лише 40 тисяч.

Цей досвід Німеччини вже працює в Польщі, чиє населення за менталітетом значно ближче до нас. Тепер і ми маємо взяти найкраще з цього досвіду.

Євген Лінчевський — один із розробників реформи — цілковито переконаний у її успіху. Впевнитися в цьому і почерпнути натхнення до змін ви зможете на стор. 12 журналу ОППБ у рубриці «Державна політика»

Автор — Сергій Пономарьов, головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Повний текст статті читайте в № 10 журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати видання в інтернет-магазині »