Охорона праці працівників будівництва при виконанні робіт на висоті


Охорона праці працівників будівництва при виконанні робіт на висоті

Кліматичні та погодні умови в цей час року дають можливість виконувати різного роду будівельні роботи, чим і користуються підприємства різної форми власності для приведення будівель і споруд у належний стан.

Ці роботи пов’язані з різними ризиками, такими як виконання робіт на висоті, роботи з електроінструментом, з матеріалами, що вимагають забезпечення засобами індивідуального захисту тощо. Основна робота з організації та контролю за безпечним веденням робіт, мінімізацією ризиків лягає на керівників.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області нагадує керівникам підприємств про необхідність посилення уваги за дотримання вимог чинного законодавства з охорони праці та проведення профілактичних заходів.

Насамперед, до робіт на висоті відносяться такі, які виконуються на висоті 1,3 м і більше від поверхні грунту, а також на відстані 2 м від неогороджених перепадів по висоті 1,3 м і більше.

До виконання робот на висоті допускаються особи, які досягли 18 років, які пройшли професійний відбір відповідно до Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, медичний огляд відповідно до вимог Положення про медичні огляди робітників певних категорій.

Роботи на висоті відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, тому задіяні в цих роботах люди повинні проходити щорічне спеціальне навчання відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Надалі безпосередній керівник проводить раз на 3 місяці інструктажі на робочому місці в обсязі інструкції з охорони праці для даного виду робіт.

Керівнику робіт на висоті просто необхідно ознайомитися з вимогами деяких нормативних документів, що містять важливі вимоги до виконання робіт на висоті.

Так, Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті (НПАОП 0.00-1.15-07) встановлюють єдиний порядок організації і виконання робіт, а Державні будівельні норми «Охорона праці та промислова безпека в будівництві» (ДБН А.3.2-2-2-2009) доповнюють і уточнюють попередній. Тут, наприклад, обмовляється, що риштованні і помостах заввишки до 4 м допускається експлуатувати тільки після їх прийому керівником робіт та реєстрації у відповідному журналі.

Також цей нормативний документ встановлює вимогу носіння каски та використання страхувального пояса при виконанні робіт на висоті; містяться тут і інші норми.

У Правилах безпечної роботи з інструментом і пристосуваннями (НПАОП 0.00-1.30-01) встановлюються вимоги до приставних сходах. У відповідності з цими правилами, сходи повинні бути обладнані пристроєм, який запобігає зсув та перекидання при виконанні робіт, на нижніх кінцях приставних драбин повинні бути оковки з гострими наконечниками — у разі якщо вони встановлюються на землі, а при використанні на гладких поверхнях на них повинні вдягатися башмаки з нековзного матеріалу.

Також правила забороняють працювати на приставних сходах з електроінструментом, виконувати електрогазозварювальні роботи.