Не замкнені двері до приміщення електроустановки – 100 % нещасний випадок!


Не замкнені двері до приміщення електроустановки – 100 % нещасний випадок!

Нехтування нормативно-правовими актами з охорони праці при організації безпечної експлуатації електроустановок призводить до нещасних випадків. Як правило, вони закінчуються смертельними наслідками.

25 березня трагедія сталася на Тернопільщині. У місті Чортків на території недіючої хімчистки в електрощитовій загинув 14-річний хлопчик, який грався з друзями в хованки. Під час гри школярі зайшли в приміщення електрощитової. Одного з хлопчиків вдарило електричним струмом. Він загинув на місці. Хто відповідатиме за смерть неповнолітнього, встановить слідство. Правоохоронці з’ясовують, чому двері електрощитової були не замкнені.

Показовою є також минулорічна трагедія, що сталася з 13-річним підлітком на Хмельниччині. Хлопець заліз до трансформаторної підстанції під час гри з однолітками – його уразило електричним струмом напругою в 10 тисяч вольт. Дитина загинула на місці. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

Відповідно до п.2.2.18 НПАОП 40.1-1.21-98 «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів» двері приміщень електроустановок (щитів, збірок тощо) мають бути постійно замкнені!

Слід пам’ятати, що роботодавець зобов’язаний встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обов’язки з обслуговування електроустановок, вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнання і мережами.

Про обов’язковість дотримання правил електробезпеки і наслідки, до яких призводить невиконання вимог, роз’яснює головний державний інспектор сектору нагляду у машинобудуванні, енергетиці, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Іващук.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...