Міри захисту від ураження електричним струмом


Міри захисту від ураження електричним струмом

Виконання робіт підвищеної небезпеки проводяться виключно із застосуванням засобів індивідуального захисту та безпосередньо під наглядом відповідального виконавця та керівника робіт із дотриманням інструкції з охорони праці.

Недотримання цих вимог призвело 9–го вересня до ураження електричним струмом електромонтера КП «Житомирське ТТУ». Зокрема, працівник у складі бригади з двох чоловік виконував роботи з випробування кабельної лінії. За вказівкою керівника робіт перебував в оперативній частині електротехнічної лабораторії для керування конденсаторною уставкою, де й був смертельно уражений електричним струмом. Попередньо з’ясовано, що електромонтер під час виконання робіт без дозволу керівника виходив з операторської частини електротехнічної лабораторії, не використовував засоби індивідуального захисту та не включив перемикачі лабораторії в положення «заземлення».

З метою запобігання аналогічним нещасним випадкам теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області нагадує про міри захисту від ураження електричним струмом.

Електробезпека — це система організаційних та технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

До роботи на електроустановках допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли інструктаж та та навчання з безпечних методів праці, перевірку знань правил безпеки. Регулювальникам та іншим працівникам, які мають постійний контакт з електроприладами підвищеної напруги до 1000В необхідно мати кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче III.

На виробничій дільниці застосовуються такі засоби безпечної експлуатації електроустановок, як захисне заземлення, захисне занулення.

Захисне заземлення — це навмисне електричне з’єднання із землею або з її еквівалентом металевих частин електроустановки, які нормально не перебувають під напругою, але можуть опинитись під напругою в аварійних режимах роботи. Призначення захисного зазаемлення полягає в тому, щоб у випадку появи напруги на металевих конструктивних частинах електроустановки забезпечити захист людини від ураження електричним струмом у разі її доторкання до таких частин.

Захисне занулення — навмисне електричне з’єднання з нульвим захисним проводом металевих частин електроустановки, які нормально не перебувають під напругою, але можуть опинитись під напругою в аварійних режимах роботи.

Нульовий захисний провід — це провід, який з’єднує частини, що підлягають зануленню, з глухозаземеною нейтральною точкою обмотки джерела струму або її еквівалентом.

З метою зниження електротравматизму на виробництві використовується мала напруга 12, 36 та 42 В.

Основними мірами по захисту від ураження електричним струмом є:

  • забезпечення недоступності струмоведучих частин для випадкового доторкання;
  • використання ізоляції струмоведучих частин;
  • використання методів колективного захисту від ураження електричним струмом:
  • захисного заземлення, занулення та автоматичного відключення;
  • періодична перевірка опору заземлення;
  • контроль та профілактика пошкоджень ізоляції.