Хмельницька область: у спекотні дні – посилена увага до безпечного виконання дорожніх робіт


Хмельницька область: у спекотні дні – посилена увага до безпечного виконання дорожніх робіт

Фахівці Управління Держпраці в Хмельницькій області надали практичні рекомендації щодо безпечного виконання робіт працівникам дорожньо-експлуатаційних дільниць дочірнього підприємства «Хмельницький облавтодор» під час проведення інформаційно-консультативних семінарів на базі районних філій.

Під час семінарів наголосили на вжиті заходів з попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря.

З метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим праці. Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву з 13-00 до 16-00 години.

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

Спеціалісти Держпраці звернули увагу керівників структурних підрозділів на забезпечені працівників питною водою. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.

Також підіймалися питання проходження водіями передрейсового медичного огляду, обов’язкового проведення передрейсового технічного огляду транспортних засобів. Звернули увагу і на розробку програм стажування для працівників (водіїв транспортних засобів) згідно їхніх функціональних обов’язків. Проведення позапланових інструктажів щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення. Доукомплектування медичних аптечок на робочих місцях.

Представники Управління Держпраці в Хмельницькій області ознайомили учасників семінару з проблемними питаннями, що виникають в транспортній галузі, порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, вимогами трудового законодавства. Акцентували увагу і на ролі колективних договорів у справі забезпечення конституційних прав найманих працівників на належні безпечні і здорові умови праці щодо запобігання випадкам виробничого травматизму та профілактиці професійних захворювань.

Джерело: Державна служба України з питань праці