ГУ Держпраці інформує щодо розслідування нещасних випадків, які сталися внаслідок погіршення стану здоров’я працівників


ГУ Держпраці інформує щодо розслідування нещасних випадків, які сталися внаслідок погіршення стану здоров’я працівників

Протягом 2017 року до Головного управління Держпраці у Луганській області  надходили запити від підприємств  щодо розслідування нещасних випадків, які сталися внаслідок погіршення стану здоров’я працівників підприємства. З приводу цього надаємо роз’яснення, які були викладені у журналі «На допомогу спеціалісту з охорони праці» №2 за 2015р.,  а саме: чи вважається нещасний випадок виробничим, якщо він стався в робочий час і на робочому місці, але причиною стало підвищений артеріальний тиск або ще які-небудь фактори захворювання.

Відповідно  до вимог п.7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року №1232 (далі – Порядок), розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, який  призвів до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків.

Отже, у  разі раптового погіршення стану здоров’я працівника під час виконання ним трудових обов’язків, яке привело до втрати працездатності на один робочий день чи більше, що підтверджено медичними документами (листок непрацездатності та/або довідка лікувально-профілактичного закладу), роботодавцем проводиться розслідування нещасного випадку(крім випадків. передбачених п.36 Порядку) відповідно до вимог Порядку.

Зокрема, підпунктом 18 п.15 Порядку визначено, що випадки раптового погіршення стану здоров’я потерпілого або його смерті під час виконання трудових (посадових) обов’язків визнаються пов’язаними з виробництвом, якщо погіршення стану здоров’я працівника сталося внаслідок впливу небезпечних чи шкідливих виробничих факторів та/ або факторів важкості чи напруженості трудового процесу, що підтверджено медичним висновком, або якщо потерпілий не проходив медичного огляду, передбаченого законодавством, а робота, що виконувалася, протипоказана потерпілому відповідно до медичного висновку про стан здоров’я.

Зважаючи на зазначене, випадки раптового погіршення стану здоров’я потерпілого під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків підлягають обов’язковому у розслідування згідно з вимогами Порядку. Рішення щодо зв’язку такого нещасного випадку з виробництвом приймається комісією з розслідування з урахуванням висновку закладу охорони здоров’я про наявність або відсутність причино-наслідкового зв’язку захворювання  або смерті потерпілого з впливом факторів, зазначених у підпункту 18 п.15 Порядку.

Джерело: lg.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання