ДСНС України підготувала план дій щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2014 році


Державна служба України з надзвичайних ситуацій підготувала проект Плану дій центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2014 році. Про це повідомив Голова ДСНС України Михайло Болотських під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Віце-прем‘єр-міністра Олександра Відкула у середу, 29 січня.

План підготовлений з урахуванням досвіду попередніх років. Михайло Болотських нагадав, що найбільш небезпечними щодо розвитку весняного водопілля є басейни великих та середніх рівнинних річок таких, як Дніпро, Дунай, Прип’ять, Десна, Південний Буг та Сіверський Донець. Паводконебезпечними також вважаються річки Донбасу і Приазов’я. Крім того, виражений паводковий характер мають гірські річки басейнів Дністра, Тиси і Прута, а також річки на території Криму, на яких за рік відбувається щонайменше 3-6 паводків.

«У зв’язку з можливістю на самому початку весни різкого потепління для забезпечення безпеки громадян, за наступні два тижні в регіонах мають бути створені оперативні штаби та мобільні групи для координації робіт з пропуску льодоходу, повені та весняних паводків. А також до 14 лютого – в регіонах мають бути проведені спільні навчання органів влади щодо дій у паводконебезпечний період», – підкреслив Олександр Вілкул.

Він зазначив, що завдяки превентивним заходам і скоординованій роботі міжвідомчого оперативного штабу щодо пропуску паводку у 2013 році такі гідрологічні явища не завдали значної шкоди і збитків населенню.

Також Віце-прем‘єр-міністр поставив завдання ДСНС України, Мінінфраструктури, Міноборони та керівникам областей до 7 лютого актуалізувати всі необхідні протипаводкові регламенти. У тому числі – регламенти взаємодії центральних та місцевих органів влади всіх рівнів, регламент зв’язку, плани евакуацій.

«Важливо налагодити ефективну систему інформування та оповіщення населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Люди мають оперативно отримувати всю необхідну інформацію. Своєчасна інформація під час небезпечної ситуації може врятувати життя», –  сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що протягом наступного тижня має бути завершена перевірка технічного стану та приведена до повної готовності вся необхідна для запобігання паводкам інженерна, автомобільна та інша техніка.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій