Дотримання правил охорони праці на виробництві – необхідність, що може зберегти життя!


Дотримання правил охорони праці на виробництві – необхідність, що може зберегти життя!

Питання дотримання правил охорони праці на виробництві для багатьох роботодавців та робітників є нудною темою для розмов, доки не станеться нещасний випадок. За кожним загиблим стоїть біль, стрес та трагедія близьких людей. Головне управління Держпраці наголошує: дотримання правил охорони праці  – не формальність, а необхідність, що може зберегти життя!

Так, у липні 2017 року на території Публічного акціонерного товариства «Херсонський комбінат хлібопродуктів» стався смертельний нещасний випадок. Транспортувальник 1965 року народження в робочий час знайдений у скидному коробі самотоку розвантажувального візка, приєднаного до приймальної горловини силосу. Виходячи із того, що безпосередні свідки події відсутні, опрацювавши пояснювальні записки з урахуванням розвитку подій протягом робочої зміни, комісія з розслідувань нещасних випадків на виробництві Головного управління Держпраці у Херсонській області дійшла висновку, що отримавши вказівку спускатися на другий поверх для участі у заміні сит сепаратора, постраждалий, з метою скорочення шляху до ліфта, здійснив спробу перескочити через конвеєр, де проводилося транспортування зернового продукту і завантаження силосу, швидкість руху якого 3м/с. 

Спроба перестрибнути виявилась невдалою: чоловік потрапив ногами на конвеєр, втратив рівновагу та впав на транспортерну стрічку, що потягнула потерпілого у бік розвантажувального візка. Робітник потрапив у дуже насичене зерновим пилом та зерном середовище, що унеможливило дихання  та спричинило смерть.

Вирішальний фактор активного впливу на рівень виробничої безпеки криється у зміні ставлення учасників трудового процесу до питань охорони праці: свідоме розуміння необхідності виконувати елементарні правила охорони праці на виробництві може зберегти не одне людське життя.

Джерело: ks.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання