Доплати працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби


Доплати працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби

Оплата працівникам здійснюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених діючим законодавством. Таким чином, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату з урахуванням різних її складових, передбачених умовами оплати праці, не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Водночас Законом України «Про оплату праці» встановлено перелік виплат, які при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються. А саме: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, в нічний та понаднормовий час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Постановою Кабінету Міністрів України від 30 08 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» передбачено виплату працівникам за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, у розмірі 10% посадового (місячного) окладу. На виконання вищеназваної постанови видані накази: Міністерства освіти і науки — № 557 від 26 09 2005 р.; Міністерства праці та соціальної політики і Міністерства охорони здоров’я — № 308/519 від 05 10 2005 р.; Міністерства у справах молоді та спорту — № 2097 від 23 09 2005 р.; Міністерства культури і туризму — № 745 від 18 10 2005 р., у яких теж зазначені вимоги встановлювати ці доплати в межах встановленого фонду оплати праці.

Інколи виникають спірні питання, пов’язані з тривалістю роботи з дезінфікуючими засобами. Стосовно цього є роз’яснення МОЗ України за погодженням з Мінпраці, а саме лист від 01 09 2006 р. № 10.03.67 /1574, у якому зазначено, що такі доплати встановлюються незалежно від часу роботи з цими засобами. Доплата в розмірі 10% посадового (місячного) окладу (тарифної ставки) працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області