До уваги роботодавців! Порядок подання повідомлення про нещасний випадок


До уваги роботодавців! Порядок подання повідомлення про нещасний випадок

Управління Держпраці у Кіровоградський області часто стикається з ситуацією, коли роботодавці належним чином не повідомляють про настання нещасного випадку, аварій та професійних захворювань на виробництві. До причин виникнення такої ситуації можна віднести: незнання самого порядку подання повідомлення про нещасний випадок на виробництві, нехтування обов’язком повідомляти про нещасний випадок на виробництві, приховування факту настання нещасного випадку на виробництві з метою уникнення відповідальності.

Розслідування нещасного випадку, порядок і терміни надання повідомлення про настання нещасного випадку на виробництві регулюються Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232.

Відповідно до пункту 37 Порядку, у разі настання групового нещасного випадку, нещасного випадку із смертельним наслідком, нещасного випадку, що спричинив тяжкі наслідки, у випадку смерті або зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов’язків застосовується спеціальний порядок повідомлення про нещасний випадок.

Роботодавець зобов’язаний протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок територіальному органові Держпраці за місцезнаходженням підприємства: Управління Держпраці м. Кропивницький, 25006, вул. Дворцова, 24, тел./факс (0522) 24-53-71, тел: (0522) 24-65-08.

Джерело: kirtu.gov.ua