Де можна отримати мінімальний перелік інструкцій, який повинен бути на підприємстві?


Де можна отримати мінімальний перелік інструкцій, який повинен бути на підприємстві?

«Добрий день. Підкажіть, будь-ласка, чи є мінімальний перелік інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки, тощо, який повинен бути на підприємстві. Якщо так, то де його можна отримати».

Відповідь надає начальник відділу нагляду в АПК та СКС (агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері) Анатолій Карпенко:

«Інструкція є актом з охорони праці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності (далі – підприємство), що містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на всіх робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства, будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу (далі – роботодавець) виконуються ці роботи, трудові чи службові обов’язки.

Інструкції розробляються на основі нормативно-правових актів з охорони праці, технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств – виготовлювачів устаткування, що використовується на цьому підприємстві.

Так, згідно з пунктом 2 розділу ІV Положення, службою охорони праці підприємства за участю керівників підрозділів, служб головних спеціалістів (головного технолога, головного механіка, головного енергетика, головного металурга та інших фахівців), служби організації праці та заробітної плати складається необхідний перелік інструкцій, які необхідно розробити. Як правило, такий перелік інструкцій і є оптимальним для підприємства.

Необхідно також пам’ятати, що перелік інструкцій, а також зміни чи доповнення до нього в разі зміни назви професії, впровадження нових видів робіт чи професій затверджуються роботодавцем і направляються в усі структурні підрозділи (служби) підприємства».

Джерело: ck.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання