Алгоритм дій під час пожежі у вагоні метро рятувальники відпрацювали на станції «Арсенальній»


Алгоритм дій під час пожежі у вагоні метро рятувальники відпрацювали на станції «Арсенальній»

20 червня на станції метрополітену „Арсенальна” рятувальники провели нічні пожежно-тактичні навчання, аби відпрацювати дії працівників метрополітену, аварійних служб, підрозділів Головного управління ДСНС України у м. Києві у випадку виникнення пожежі на об’єктах станції.

За задумом навчань пожежа виникла у 2-му вагоні поїзда, який прибув на станцію “Арсенальна” по першій колії. Пожежу виявляє черговий по станції, який знаходиться в цей час на платформі.

Працівники метрополітену повідомили оперативно-координаціний центр Головного управління ДСНС України у м. Києві про виникнення пожежі, після чого розпочали евакуацію пасажирів та закрили станцію. Черговий диспетчер зупинив рух поїздів на лінії, а диспетчер ескалаторів перевів ескалатори в аварійний режим. Диспетчер служби електропостачання зняв напругу з контактної рейки та повідомив про пожежу в „Київенерго”. Черговий по станції видав працівникам, які залучаються до гасіння пожежі, протигази та викликав карети швидкої допомоги.

У ході навчань рятувальники спільно з працівниками метрополітену відпрацювали дії з проведення розвідки, пошуково-рятувальних робіт, евакуації потерпілих, залучення необхідних сил і засобів для гасіння пожежі та недопущення її поширення в метрополітені.

Під час навчань особовим складом проводилася евакуація людей в екстремальних умовах із залученням спеціальної техніки і обладнання, а також гасіння умовної пожежі.

По закінченню заходу було дано оцінку проведеним навчанням та вказано на основні недоліки у ліквідації умовної надзвичайної ситуації.

Як зазначив заступник начальника Головного управління ДСНС України у м. Києві Ігор Шарий: «Такі тренування проводяться щомісяця. Якщо людина потрапила у надзвичайну ситуацію в метрополітені, перш за все необхідно уникнути паніки та слухати рекомендації відповідних служб. Під час таких заходів тренують свої навички не лише аварійно-рятувальні служби, а й працівники метрополітену. Вони відпрацьовують дії, які необхідно виконувати у разі виникнення аварій різного характеру, що надають оперативності, злагодженості та впевненості у випадку виникнення будь-якої надзвичайної ситуації.»

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Головного управління ДСНС у м. Києві.

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...