Звертаємо увагу роботодавців на виконання робіт в умовах знижених температур


Звертаємо увагу роботодавців на виконання робіт в умовах знижених температур

В умовах охолоджувального мікроклімату знаходиться велика кількість людей, які зайняті роботами на відкритому повітрі в холодний період року. Це газовики, будівельники, сільськогосподарські робітники, робітники кар’єрів, рибалки, мисливці та інші.

Також в схожих умовах знаходяться в холодний період року робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, суднобудівельних заводів, холодильних камер.

Відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2017 р. № 246 знижену температуру повітря (виконання робіт в неопалювальних приміщеннях та роботи на відкритих площадках) віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників.

Такі медогляди проводяться з метою визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу, запобіганню професійним захворюванням. Відповідно до додатку 4 п. 5.8 періодичні медичні огляди необхідно проводити з періодичністю 1 раз на рік.

Під час попереднього медогляду осіб (під час прийняття на роботу) закладу охорони здоров’я треба брати до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника.

Додатковими медичними протипоказаннями для прийняття на роботу, де впливає знижена температура є — хронічні хвороби периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм), виражене варикозне розширення вен, тромбофлебіт, хронічні запальні захворювання матки та її придатків, хронічний простатит.

Для попередження можливого переохолодження працюючих в холодний період року та для неопалювальних приміщень, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин необхідно забезпечувати:

  • виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів та інше);
  • влаштування повітряних або повітряно-теплових завіс;
  • встановлення внутрішньо змінного режиму праці та відпочинку, що передбачає можливість перерв для обігріву;
  • забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту (теплим спецодягом, спецвзуття, рукавиці та інше).

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...