Заправляти побутові газові балони на АГЗП — небезпечно!


Заправляти побутові газові балони на АГЗП — небезпечно!

Під час заправлення побутових балонів на АГЗП виникають ризики, які при експлуатації балонів в господарстві можуть призвести до аварій та нещасних випадків.

Побутові балони періодично повинні проходити технічне опосвідчення в спеціалізованих підприємствах газового господарства, під час котрих перевіряється сам балон на корозійність, виконується ремонт вентиля, або його заміна та проводиться гідравлічне випробування його на стенді тиском 25 кгс/см2. Такі балони повинні заповнюватися газом тільки ваговим методом. На балоні у верхній його частині знаходиться паспорт балона на котрому вказується опосвідчення та допустимий об’єм його заповнення в літрах та кілограмах.

Під час заправлення оператором АГЗП побутового балону можливе перевищення наповнення балону зрідженим газом, а фізико-хімічна властивість пропан-бутанової суміші така, що при підвищенні температури навколишнього повітря він розширяється і тиск його зростає. У переповнених балонів при температурі на сонці більше 45 °С відбувається розрив самого балону з подальшим витоком газу в приміщення. Межі вибуховості пропан-бутанової суміші дуже низькі і становлять від 2% до 9%. При такій концентрації в повітрі пропан-бутанової суміші станеться вибух та пожежа.

В інструкції оператора АГЗП є пункт, котрий суворо забороняє оператору наповнювати побутові газові балони.

Джерело: Управління Держпраці у Житомирській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...