Юридичне супроводження охорони праці


Юридичне супроводження охорони праці

У статті розглянуто суб’єкти права охорони праці, нормативно-правові акти, якими повинні керуватися підприємства при впровадженні системи охорони праці та у процесі своєї роботи, створення, засади діяльності, права та обов’язки працівників юридичної служби охорони праці

Охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності (ст. 1 Закону України «Перо охорону праці»). Тобто, серед питань охорони праці правові питання перебувають на першому місці, тому й більшість працівників юридичних служб розуміють це буквально: без юридичної служби питання охорони праці не повинні вирішуватися (за часів СРСР юридична служба не мала жодного відношення до питань «техніки безпеки»).

Суб’єкти права в охороні праці

Охорона праці у юридичному аспекті — захист інтересів всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, а саме таких суб’єктів права:
— роботодавців та працівників, які перебувають з ними у трудових правовідносинах (уклали з роботодавцем трудовий договір (контракт) відповідно до законодавства);
— осіб, які фактично допущені до роботи роботодавцем;
— фізичних осіб-підприємців;
— членів виробничих кооперативів, члени особистого селянського господарства, члени фермерського господарства та осіб, які працюють за договором, укладеним відповідно до законодавства (осіб, які забезпечують себе роботою самостійно);
— учасників навчально-виховного процесу (вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів), які проходять виробничу практику.

Юридичне служба створюється з метою надання правової допомоги як працівникам підприємства, так й підприємству у цілому. Працівники юридичної служби державних підприємств керується Загальним положенням про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1040 (далі — Загальне положення), та Довідником типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, Випуск 76 «Органи державного управління», затвердженим наказом Національного агентства України з питань державної служби від 13 вересня 2011 р. № 11 (далі — Довідник № 11). Працівники юридичної служби недержавних підприємств керуються Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск № 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Про обов’язки працівників юридичної служби підприємства в аспекті охорони праці читайте у рубриці «Принципи безпеки» № 4, 2017 журналу «Охорона праці і пожежна безпека».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»