Які шкідливі фактори діють на організм працівників полігонів твердих побутових відходів?


Які шкідливі фактори діють на організм працівників полігонів твердих побутових відходів?

Побутові відходи — один із головних забрудників навколишнього середовища. Це найбільша за обсягами накопичення група відходів споживання, яка відрізняється від усіх інших відходів своїм походження та складом.

Особливістю твердих побутових відходів (ТПВ) є велика різноманітність і непередбаченість їх складу. Через присутність органічних компонентів (особливо харчових відходів, які швидко загнивають і біологічно розкладаються), збудників інфекційних та паразитарних хвороб та внаслідок високої бактеріальної і гельмінтологічної забрудненості виникає санітарно-гігієнічна та епідеміологічна небезпека.

Нині основним способом видалення відходів є вивіз їх на полігон ТПВ з наступним захороненням. Головні працівники такого полігону — приймальник контрольно-пропускного пункту, планувальник та бульдозерист. Приймальник контролює прибуття транспортного засобу з відходами та наявність необхідної документації. Планувальник організовує роботу механізмів і розвантаження транспорту. Бульдозеристи розрівнюють та ущільнюють відходи на робочих картах.

Під час взаємодії з ТПВ працівник полігону піддається дії таких небезпечних та шкідливих:

— хімічних факторів (фенол, формальдегід, ангідрид сірчаний, сірководень, вуглецю оксид, діоксид азоту тощо);
— фізичних факторів (мікроклімат — підвищена або знижена температура навколишнього середовища, шум і вібрація від транспортних засобів та устаткування);
— біологічних факторів (збудники інфекційних та паразитарних хвороб).

Для попередження несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища працівники полігону ТПВ повинні проходити обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246  «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників  певних категорій». Крім того, працівники полігону ТПВ повинні бути забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Велике значення в профілактиці несприятливого впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища на здоров’я працюючих має забезпечення їх санітарно-побутовими приміщеннями (гардеробні, душові, умивальні, туалети, приміщення для прийому їжі, приміщення для обігріву або охолоджування тощо). Для надання першої допомоги при поганому самопочутті або травмах на кожній експлуатаційній дільниці полігону побутових відходів повинна бути аптечка із запасом медикаментів та перев’язочних матеріалів, яку необхідно періодично поповнювати (залежно від терміну придатності медичних засобів).

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами управління Держпраці у Миколаївській області