Які компанії допомогли обладнати бомбосховища в школах України


Які компанії допомогли обладнати бомбосховища в школах України

Безпека та збереження життя учнів і вчителів – головна умова очного навчального року в Україні. За рішенням Міністерства освіти і науки, здійснювати навчальний процес офлайн дозволено лише в тих навчальних закладах, які мають укриття. Розв’язання цих питань потребує коштів спонсорів та меценатів. Про важливість гарантування безпеки та навчання дітей в умовах війни, реалізацію нових проєктів бомбосховищ за підтримки українських компаній та міжнародних донорів докладніше в матеріалі для Vesti.ua.

Читайте також: Відповідальність за доступність укриття під час тривоги: на кого покласти

Очне навчання в Україні: головний крок до успішного майбутнього

Маленькі українці постійно відчувають стрес через війну в Україні. З початку повномасштабної війни, внаслідок російських бомбардувань та обстрілів, постраждали 3 290 закладів освіти, 262 з них були повністю зруйновані. Найбільше – у прифронтових областях.

За даними UNICEF, через російську агресію навчання в школах перервалося для 5,7 млн дітей. Тому постало завдання – забезпечити молодшому поколінню доступ до освіти, а за можливості повернутися до навчання офлайн. Станом на початок вересня ще понад п’ять тисяч шкіл в Україні потребують ремонту бомбосховищ чи будівництва їх з нуля. Загалом, лише в 75 % шкіл і 55 % дитсадків є відповідні укриття. Навчальний рік в Україні вже розпочався в очному режимі там, де це було можливо.

Наразі дуже важливою справою є відновлення очного навчання в українських школах, адже це вагомий внесок для безпеки та майбутнього нашої країни. Втрати в освітньому процесі, такі як дистанційне навчання та нестабільність організації навчального процесу (тривоги, відключення електроенергії, перебої з інтернетом), негативно вплинули на результати навчання школярів. Тому важливо зосередити зусилля на забезпеченні безпеки та стабільності в освітній системі, щоб зменшити негативні наслідки війни на освіту дітей.

Захисні споруди цивільного захисту. Вивчаємо найважливіші вимоги до їх облаштування та використання — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Ворог позбавляє українських дітей можливості вчитися та розвиватися, тому на сьогодні головне завдання – боротися з цим на всіх можливих рівнях. І облаштування комфортних укриттів – один із таких способів.

Як бізнес об’єднує зусилля для безпечної освіти українців

За розрахунками, Україні потрібно збудувати 3000 укриттів у закладах освіти, аби убезпечити навчальний процес для школярів. Українці власними силами облаштовують і реконструюють раніше збудовані захисні споруди. Укриття можуть врятувати життя сотень дітей, тому соціально відповідальний бізнес долучився, щоб разом подолати проблему відсутності укриттів у навчальних закладах. Розглянемо приклади компаній, які внесли вагомий внесок у створення безпечних умов для освіти в Україні.

Компанія ОKKО профінансувала облаштування 4 укриттів у навчальних закладах у межах всеукраїнської програми KSE Foundation «Безпечна освіта». Це дало можливість 600 учням повернутись до очного навчання.

Укрпошта на гроші від продажу марки «Русскій корабль іді…» облаштувала шкільне укриття і відкрила комп’ютерний клас у школі в Бородянці.

До одного з таких проєктів оснащення шкільного бомбосховища долучилася фінансова компанія Moneyveo. Крім фінансової підтримки, компанія передала вантажівку з матеріалами та меблями для обладнання приміщення бомбосховища Ірпінської школи.

У яких випадках можливе облаштування найпростіших укриттів? — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Ще одне безпечне укриття у київській школі організоване завдяки співпраці Dragon Capital та KSE Foundation. Тепер у київській школі № 82 ім. Тараса Шевченка є нове шкільне укриття. Воно вміщує 500 дітей і 67 працівників навчального закладу.

Райффайзен Банк виділив 40 мільйонів гривень для проєкту з облаштування шкільних укриттів, що допоможе повернути за парти 30 000 школярів. Проєкт «ЗАХИСТОК» від KSE Foundation має на меті привернути увагу важливості освіти під час війни та долучити усіх охочих допомогти дітям. Цей проєкт охоплює різні напрями діяльності: від фізичного облаштування укриттів у школах до створення інноваційних програм із навчання в галузях робототехніки, AI та STEM.

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
067-317-5886 • podpiska@mediapro.com.ua

Фармацевтична компанія «Фармак» підтримала ініціативу «Безпечна освіта», що облаштовує укриття у навчальних закладах України. Компанія виділила 400 тисяч гривень на створення сучасного та комфортного укриття у Заводському ліцеї, що на Сумщині.

Швейцарська залізорудна компанія Ferrexpo з активами в Україні у межах свого Гуманітарного фонду виділила 150 тис. доларів на побудову укриття в ліцеї у селищі Нова Галещина. У рамках свого Благодійного фонду компанія тривалий час підтримує освітню галузь України. За десять років з моменту заснування фонду вона підтримала понад 90 освітніх проєктів.

Також великий проєкт з облаштування безпечних укриттів в українських школах запускає Фундація Олени Зеленської. Вони спрямовують на це 500 тисяч доларів США, які вдалося акумулювати завдяки підтримці міжнародних партнерів.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
067-317-5886 • podpiska@mediapro.com.ua

Благодійний фонд «Допоможемо разом» реалізував проєкт «Freedom Space» в українських школах, що спрямований на забезпечення дітей безпечними та комфортними укриттями в разі ракетної або іншої повітряної загрози. Донором проєкту став міжнародний брокер Freedom Finance Europe Ltd, який перерахував на реалізацію облаштування бомбосховищ 3 млн євро. Проєкт охопив різні міста України від Тернополя та Хмельницького до Харкова та Запоріжжя. Всього оновили 30 укриттів, зокрема, у Києві нові сховища побудували у чотирьох школах і дитсадках.

Ці проєкти стали важливим кроком до забезпечення безпеки в українських школах. І завдяки іноземним партнерам, українським доброчинцям це стане можливим.

Кожен маленький українець має право на якісну освіту та наділений потенціалом досягти великих успіхів у майбутньому. Сьогодні наша головна мета – усвідомити відповідальність, оскільки завдяки цьому ми будемо готові до нової ери в українській освіті та в житті країни в цілому. Ми повинні докласти всіх зусиль для того, щоб зменшити наслідки війни та допомогти дітям у майбутньому.

Джерело: VESTI.UA


Письмова консультація з охорони праці і пожежної безпеки

  • Потребуєте письмової відповіді на запитання?
  • Складно точно передати відповідь колегам і керівництву усно?
  • Бажаєте додати своїй точці зору експертності?

Замовляйте розгорнуту письмову консультацію

(067) 317-58-86

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...