Як сформувати розділ «Охорона праці» в колективному договорі (майстер-клас від практика)


Як сформувати розділ «Охорона праці» в колективному договорі (майстер-клас від практика)

У статті розглянуто порядок та особливості формування розділу «Охорона праці» в колективному договорі підприємства.

Основні питання:
1. Нормативні документи, з якими необхідно ознайомитись.
2. Норми, які необхідно передбачити.
3. Зразок такого розділу колдоговору.

У додатку до цієї статті наведено варіант розділу «Охорона праці» Колективного договору невеликого підприємства, на якому відсутні шкідливі фактори виробництва, але є професії, що вимагають професійного добору та робота з миючими та дезинфікуючими засобами. У найближчих номерах ми опублікуємо зразок такого розділу для підприємства зі шкідливим виробництвом.

Необхідність укладання колективного договору на підприємстві регламентовано Законом України «Про колективні договори і угоди». Правильно розроблений договір може допомогти власникам підприємства і найманим працівникам уникнути неприємних ситуацій. Одразу зауважу: якщо на підприємстві працює менше 8 осіб, то питання про колдоговір не є принциповим.

Перед розробленням тексту колдоговору слід ознайомитися з деякими документами, з яких основними вважаю:
– «Основні роз’яснення Міністерства соціальної політики України з питань, які надані в межах компетенції місцевим органам виконавчої влади, які здійснюють повідомну реєстрацію колективних договорів і угод»;
– «Рекомендації щодо виконання Територіальної угоди Київською міською державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на рівні м. Києва та Об’єднанням профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» на 2015-2017 роки».

Тексти цих документів вам залюбки дадуть в районному управлінні соцполітики, де ваш договір буде проходити повідомну реєстрацію.

У № 6, 2017 журналу «Охорона праці і пожежна безпека» до вашої уваги зразки розділу «Охорона праці» колективного договору підприємства та додатків до нього: Перелiк професій і посад працівників, які працюють на персональних комп’ютерах і яким надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю 3 календарних дні; Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками; Норми безкоштовної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам; Перелiк професій і посад працівників, яким безоплатно видається мило; Комплексні заходи з досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам; План першочергових заходів профілактики травматизму невиробничого характеру.

Ірина Свириденко, спеціаліст з охорони праці (Київ)

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань