Як роботодавець для уникнення або мінімізації впливу небезпечних виробничих чинників повинен забезпечувати працівників підприємства засобами індивідувального захисту?


Як роботодавець для уникнення або мінімізації впливу небезпечних виробничих чинників повинен забезпечувати працівників підприємства засобами індивідувального захисту?

Відповідь надає головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області Альона Кочетова.

 Відповідно до Закону України “Про охорону праці” на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненнями або несприятливими метеорологічними умовами робітникам та службовцям безоплатно видаються спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту. Порядок видачі, зберігання та використання 3І3 визначається “Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту”. Відповідальність за своєчасне забезпечення працівників 313 і дотримання вимог Положення покладається на роботодавця. Він зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

На підприємстві має бути документ, який встановлює нормативи видачі засобів індивідуального захисту (положення, наказ і графіки видачі). До цього документа завжди додаються правила з використання працівником ЗІЗ, порядок зберігання, а також відповідальність за псування або втрату виданого майна. Кожен співробітник, якого беруть на роботу, має бути ознайомлений з даними правилами, підписати їх в установленому порядку і неухильно дотримуватися. При отриманні нових комплектів засобів індивідуального захисту працівник ставить підпис у журналі обліку.

Так, іноді використання ЗІЗ створює працівнику певні незручності, що полягають у необхідності докладання зусиль та витрачання додаткового часу для їх вдягання чи закріплення. Але, зрештою, ці докладені зусилля та витрачений час обернуться порятунком його здоров’я та життя.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання