...

В Україні з’являться добровільні пожежники, які не гаситимуть пожеж


В Україні з’являться добровільні пожежники, які не гаситимуть пожеж

Більше 1000 пожежно-рятувальних підрозділів не вистачає Україні для ефективної пожежної охорони. Бо у місцевих громад немає коштів на зарплати пожежникам. Тож нардепи пропонують створити мережу пожежників-добровольців.

Така ідея викладена у законопроекті № 7557 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони».

Згідно з новою редакцією ст. 63 Кодексу цивільного захисту пожежникам-добровольцям відведена роль таких собі агітаторів та контролерів. Вони ходитимуть містом чи селом і вимагатимуть від громадян дотримуватися правил пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту.

Також вони матимуть право «здійснювати заходи із запобігання надзвичайним ситуаціям у межах чинного законодавства». Хоча не зрозуміло, що мають на увазі автори проекту під цими заходами. Адже одразу застережено, що «учасники добровільної пожежної охорони не можуть брати участь у гасінні пожеж та проведенні аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт» (ч. 14 ст. 63 законопроекту).

Щоправда, нардепи, схоже, самі заплуталися, адже перед тим вказали, що «для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та гасіння пожеж члени добровільної пожежної охорони забезпечуються спеціальним одягом, спорядженням і засобами індивідуального захисту». Чи, може, їх залучатимуть лише до ліквідації власне наслідків гасіння пожеж?

І навіть передбачили 5 днів відпустки в тому календарному році, в якому вони залучалися «до виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій». Однак — без збереження зарплати.

Логічне питання, хто ж утримуватиме добровільних пожежників, мабуть, приховане у можливості місцевої влади передавати у користування «будинки, споруди, спеціальні службові приміщення, засоби зв’язку, пожежну техніку та інше майно». І далі записано, що прибуток від такого майна і піде на фінансування такого підрозділу.

Також можуть допомагати страхові компанії. Напевне, в обмін на інформацію про те, хто із застрахованих осіб не виконує вимог пожежної безпеки.

Джерело: Закон і Бізнес

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...