Успішне застосування методів переконання: протидія зростанню нещасним випадкам під час виконання трудових обов’язків


Успішне застосування методів переконання: протидія зростанню нещасним випадкам під час виконання трудових обов’язків

З метою зниження рівня виробничого травматизму продовж першої половини  2018 року фахівцями відділу організації державного нагляду, організаційно-аналітичного забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області проведено понад 18 зустрічей з колективами підприємств, установ, організацій з розгляду даних аналізу виробничого травматизму, обговорення шляхів виявлення зон ризиків, а також удосконалення системи охорони праці.

Безперечно, надання всебічної допомоги з удосконалення організації системи охорони праці ґрунтується на даних аналізу виробничого травматизму. Проведення поглибленого аналізу сприяє вивченню причин нещасних випадків та заходів щодо їх попередження.

Так, зазначені заходи були спрямовані на розгляд існуючих та потенційних загроз, що виникають на робочих місцях, застосування ефективних методів збору даних про можливі виробничі ризики, оновлення нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, з огляду на досвід передових підприємств та прийняті/скасовані нормативно-правові акти з охорони праці, удосконалення заходів контролю за дотриманням вимог у сфері охорони праці. Вони допомогли продемонструвати «сліпі зони» у системи охорони праці, спонукали вкладати фізичні та фінансові ресурси на забезпечення безпечних та здорових умов праці.

Додатково: для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік. Перелік заходів та способів з охорони праці затверджено Постановою КМУ від 27 червня 2003 року № 994, з урахування змін від 13.03.2018року. Обсяг і джерела фінансових витрат на охорону праці визначається в колективному договорі або угоді. Водночас, витрати  на зазначену мету  формуються  з  урахуванням вимог національних  положень  (стандартів)  бухгалтерського  обліку  або міжнародних   стандартів   фінансової  звітності,  а  також  інших нормативно-правових  актів  щодо ведення бухгалтерського обліку та складення фінансової звітності.

Джерело: управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...