...

У Бучі на будівництві загинула людина: порушення норм охорони праці стає нормою


У Бучі на будівництві загинула людина: порушення норм охорони праці стає нормою

В середу, 10 жовтня, на будмайданчику ЖК “Гранд Бурже” чоловік впав у вентиляційну шахту.

Про це повідомляє “Моя Київщина” із посиланням на “Громада Приірпіння”.

У поліції Ірпеня повідомляють, що за даним фактом відкрите кримінальне провадження й тривають слідчі. Попередньо працівники поліції зі слів охоронців будівництва з’ясували, що загиблий на будівництві нібито не працював, оскільки в нього не було перепустки.

Зараз будівництво не ведеться, воно, за словами охоронців, не велося й до нещасного випадку, оскільки в них скасована декларація на будівельні роботи інспекцією ДАБІ. Цей чоловік не був працевлаштований. За словами охоронців, всі працівники приходять на об’єкт по перепустках, а у загиблого під час огляду перепустки не виявили“, – повідомляє начальник слідчого відділу Анатолій Тишкевич.

До відома, за словами слідчого, поліція приїхала на місце трагедії через півгодини після виклику.

Місцеві мешканці, які неодноразово протестували проти цього будівництва, переконані, що будівництво на території велося попри заборону ДАБІ.

Будівництво там не зупинялося і 10 жовтня воно велося зранку десь до 10 години. Я була свідком, оскільки дорожники порвали каналізаційну трубу в тому районі. Один з мешканців подзвонив мені десь о 7:30 й сказав, що каналізація побігла. Я видзвонила прораба дорожників, вони приїхали, розкопали трубу, одні поїхали в ТЦ “Модуль” за муфтою і трубою, а ми чекали. Десь біля 10 години на будівництві почався “кіпіш”, ворота закрили, приїхала швидка. Ми почали питати, що сталося, нам сказали, що комусь стало погано. Після ліквідації своєї аварії йшла повз їхній офіс, стояла швидка, лікар був у відділі продажу“, – розповідає бучанка Лариса Савостіна.

Бучанець Сергій Василишин, який неодноразово заявляв про незаконність цього будівництва, на власні очі бачив, що будівництво велося й на наступний день після трагедії – 11 жовтня. Йому навіть вдалося сфотографувати робітників на верхніх поверхах:

Дивно, але за даних обставин будівництво не припинилося, як видно на фото, 11 жовтня 2018 року працівники демонтують риштування з верхніх поверхів будинку, чим, на мою думку,  перешкоджають працівниками відповідних органів об’єктивному розслідуванню даного випадку. Дотримання технологічного процесу — одна з головних вимог щодо забезпечення безпеки праці на підприємстві. Порушення цієї вимоги може стати причиною нещасного випадку. Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню. Це передбачено п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабміну від 30 листопада 2011 № 1232“.

За адресою м. Буча бул. Бірюкова, 2 в межах червоних ліній вул. Булгакова забудовник звів прямо на проїжджій частині вулиці три багатоповерхові житлові будинки (червоні лінії вулиці та межі розташування будинків та споруд відносно червоних ліній, визначені в містобудівній документації), чим порушив умови всієї містобудівної документації та унеможливив рух транспорту, пішоходів та велосипедистів даною частиною вулиці та порушив всі схеми інженерних мереж кварталу, які  запроектовані  та затверджені Детальним планом території на цій вулиці. На сьогоднішній день побудовані 18 поверхів у трьох будинках, які згідно до виданих відділом містобудування та архітектури виконкому Бучанської ради містобудівних умов та обмежень повинні мати 16 поверхів“, – наголошує Василишин.

До слова, цей житловий комплекс, як і інші, що будуються в Бучі, не передбачає розвиток соціальної інфраструктури міста. Окрім того, на цій території, згідно Генерального плану міста, передбачене будівництво офісних приміщень, магазинів, складів.

Слідчим не можна брати пояснення у охоронців, так як вони є тими особами, які матеріально залежать від забудовника. При неупереджених слідчих діях вони мали б взяти свідчення у мешканців прилеглих будинків. До речі, багато з них підтверджують, що саме в цей день роботи проводилися. Що стосується перепустки, яку не знайшли в робітника, її могли спокійно забрати в загиблого, оскільки будівництво було заборонене і забудовнику дуже потрібно зробити так, що це якийсь заблуда випадково потрапив на будівельний об’єкт“, – розповідає громадський діяч голова ГО “Народна воля” Віктор Бархоленко.

У нас в Приірпінні вже стало, на жаль, нормою списувати смерті на будмайданчиках через порушення норм охорони праці та техніки безпеки на якісь нещасні випадки. Подібна історія була на будмайданчику ЖК “Новатор”, який зводив екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк. Але тоді йому потрібно було довести, що загиблий був офіційно працевлаштований та дотримувався техніки безпеки. Тому на загиблого тоді наказали одягнути каску та спецодяг. На жаль,правоохоронці зробили все для того, щоб закрити це кримінальне провадження й виправдати Карплюка. Для цього справу передали аж до Чернігівської обласної прокуратури“, – додає Бархоленко.

Джерело: Моя Київщина

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...