Технічній інспекції праці профспілок — 95 років


22 травня, з нагоди 95-річчя утворення технічної інспекції праці профспілок відбулося урочисте засідання під головуванням голови Федерації профспілок України Юрія Кулика.
У Великій залі Будинку профспілок зібралися технічні інспектори праці багатьох поколінь, ветерани технічної інспекції праці, керівники членських організацій ФПУ, члени Ради ФПУ, представники об’єднань роботодавців та державних установ.
Від імені Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України ювілярів привітав заступник голови Служби Степан Дунас, наголосивши, що технічна інспекція праці профспілок вже майже століття стоїть на варті захисту найціннішого права кожної людини — людського життя та його збереження.
У тісному соціальному партнерстві Держгірпромнагляд та технічна інспекція праці профспілок захищає законні права працівників на безпечні робочі місця, що закріплено угодою про співпрацю між Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України і Федерацією профспілок України, укладеною 28 квітня 2011 року.
Також 7 грудня 2012 року підписано План спільних заходів з реалізації положень відповідної угоди. Виконання спільних заходів перебуває під особистим контролем керівників структурних підрозділів центрального апарату та начальників територіальних органів Служби.
На регіональному рівні діють угоди про співпрацю між галузевими територіальними об’єднаннями профспілок та їх організаціями і територіальними органами Держгірпромнагляду.
Представники профспілок входять до складу колегії Держгірпромнагляду України, беруть участь у розробці законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці.
Прикладом вдалої плідної співпраці стало опрацювання проекту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014–2018 роки». Реалізація положень програми забезпечить формування сучасного безпечного та здорового виробничого середовища, мінімізації ризиків виробничого травматизму, професійної захворюваності та аварій на виробництві, що, в свою чергу, сприятиме посиленню трудового потенціалу та сталому зростанню економіки України.
Під час реформування системи нагляду за охороною праці в Україні багато технічних інспекторів праці профспілок поповнили лави теперішнього Держгірпромнагляду. На урочистому зібранні добрими словами згадали ветеранів, які зробили великий внесок у розбудову системи Держгірпромнагляду. Серед них: Анатолій Кожушко, Георгій Лесенко, Федір Мержев, Михайло Саварин, Василь Толочко та інші.
Почесними грамотами Федерації профспілок України нагороджено голову профспілкової організації ТУ Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві М. Алексеєнка, заступника начальника ДП «Запорізький ЕТЦ» Ф. Мержева, начальника ТУ Держгірпромнагляду у Закарпатській області М. Саварина.
Подяки від редакції ОПіПБ отримали член редколегії журналу, головний спеціаліст — довірений лікар відділу охорони здоров’я департаменту охорони праці Федерації профспілок України Анатолій Стовбун та експерт журналу, головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Вінницької області Олександр Калашнюк.