Сумщина: 3 роки позбавлення волі за смерть на комунальному підприємстві


Сумщина: 3 роки позбавлення волі за смерть на комунальному підприємстві

Виконуючому обов’язки директора підприємства, через недбалість якого загинув працівник, винесено вирок про позбавлення волі на три роки.

Трагедія сталася у липні 2016 року на час відпустки керівника підприємства його обов’язки виконував головний інженер. Того дня він залучив до робіт з укладки у траншею водопровідної поліетиленової труби двох операторів очисних споруд. Обвинувачуваний провів з ними інструктаж, проте, не видав наряд-допуск на виконання робіт. Тим паче, він дав вказівки починати роботи працівникам, котрі не мали відповідної кваліфікації. 

Працівники спустилися на дно траншеї глибиною 1,8м, стінки якої не були укріплені. Хоча згідно із діючим законодавством, глибина ями без кріплення не повинна перевищувати 1м. Оператори очисних споруд почали розрівнювати дно траншеї та вкладати труби, у цей момент стіни обвалилися. Одного працівника завалило землею до поясу. Іншого – повністю, від отриманих травм чоловік помер на місці настання нещасного випадку. Із пояснень свідків, під час інструктажу в.о. директора сказав їм, щоб «не лізли куди попало, а також дивитися один за одним». Раніше вони такі роботи не виконували.    

До Управління Держпраці у Сумській області від підприємства надійшло повідомлення про настання нещасного випадку. Враховуючи те, що у результаті трагедії один із постраждалих загинув, Управлінням було створено комісію для визначення у ході спеціального розслідування причин та обставин її настання. Таким чином встановлено, що саме недбалість виконуючого обов’язки директора комунального підприємства «Буринь-теплосервіс» спричинила нещасний випадок. Зокрема, мова йде про допуск до роботи працівників без проходження навчання та перевірки знань з охорони праці, також порушення вимог НПАОП 45.2-7.02-12 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві» та ін.. Матеріали спеціального розслідування були передані до прокуратури. 

Буринським відділом Конотопської місцевої прокуратури підтримано державне звинувачення по відношенню до виконуючого обов’язки директора комунального підприємства «Буринь-теплосервіс», який допустив порушення правил безпеки, у результаті чого загинув працівник підприємства. 

Наразі суд визнав його винним за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, які спричинили смерть людини) Кримінального кодексу України та засудив до 3-х років позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади та вести діяльність на термін до 2 років, повідомляє прес-служба прокуратури області.  

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Сумській області

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...