Щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці


Щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці

Щорічні додаткові відпустки надаються працівникам за роботу із шкідливими і важкими умовами праці. Тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання встановлюються нормативно-правовими актами України (стаття 76 Кодексу законів про працю України).

Відповідно до статті 7 Закону України «Про відпустки» щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 35 календарних днів надається працівникам, зайнятих на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах

Додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається тільки за тими посадами, професіями, які є у відповідному Списку. Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, згідно з додатком № 1, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290.

Обов’язкова дія, що передує наданню відпустки, – проведення атестації робочих місць за умовами праці. Скільки днів відпустки надаватиметься конкретному працівникові – залежатиме від того, скільки часу він був зайнятий у шкідливих умовах праці. Отже, для визначення тривалості відпустки за шкідливий характер праці необхідно провести атестацію робочих місць за умовами праці та обліковувати час зайнятості працівника в цих умовах.

Порядок застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджений наказом Мінпраці України від 30.01.1998 № 16.

Згідно статті 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими умовами праці, зараховуються лише час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами праці.

Важлива умова: зараховуємо до стажу для відпустки лише ті періоди, коли працівник був зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня. Перебування у щорічних відпустках (усіх видів) зарахуємо до стажу. Період, коли працівник перебував на лікарняному або у відпустці за власний рахунок до стажу, що дає право на вищевказану відпустку, не включаються.

Автор — Ольга Ткачівська, начальник відділу Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Джерело: dspif.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання