Рятувальники ДСНС України застерігають: необережне поводження з вогнем є причиною масштабних пожеж в екосистемах!


Рятувальники ДСНС України застерігають: необережне поводження з вогнем є причиною масштабних пожеж в екосистемах!

На всій території України спостерігається підвищення температурних показників та по-справжньому спекотна погода. Недотримання правил пожежної безпеки (випалювання сухостою, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок) у цей період може стати причиною масштабних лісових та торф’яних пожеж. Саме тому нині всі зусилля рятувальників спрямовані на протидію пожеж в екосистемах.

Фахівці Служби порятунку спільно з працівниками поліції та представниками органів місцевого самоврядування постійно проводять з громадянами інформаційно-роз’яснювальну роботу. До участі в заході запрошують також і представників засобів масової інформації аби донести вкрай важливі повідомлення та застереження до якомога більшої кількості населення.

Особливо активно профілактична робота проводиться впродовж вихідних, коли люди масово вирушають відпочивати на природу. Так, цими вихідними кіровоградські рятувальники спільно з працівниками поліції провели роз’яснювальну роботу в районі улюбленого місця відпочинку багатьох мешканців обласного центру – вулиці Лісопаркової. Фахівці Служби порятунку та правоохоронці не лише перевірили, чи немає порушників пожежної безпеки у лісовому масиві, а й нагадали громадянам елементарні правила поведінки у природних екосистемах. Рятувальники наголосили, що розкладати багаття дозволяється лише у спеціально відведених рекреаційних зонах. Залишаючи місце відпочинку, необхідно загасити тліюче вогнище водою та переконатися, що воно повністю згасло. Працівники поліції поінформували, що випалювання рослинності тягне за собою кримінальну й адміністративну відповідальність, оскільки такі дії можуть призвести до значних збитків, пошкодження лісових масивів та майна.

Волинські рятувальники також цими вихідними провели роз’яснювальну роботу з громадянами, які відпочивали на території Слов’янського парку міста Володимир-Волинський. Подібні профілактичні рейди відбулися і на території Хмельницької області.

Активна інформаційно-роз’яснювальна робота триватиме й надалі, оскільки попереду наближається чотири вихідних дні, коли люди масово відпочиватимуть на природі.

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре закликає вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів і на відкритих територіях. Пам’ятайте, що масштабні загоряння можуть мати негативні наслідки як для навколишнього середовища, так і для людей: спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісових насаджень.

Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером Служби порятунку «101».

 Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій