Природний газ асоціюється у нас з теплом і затишком в оселях, але не слід забувати і про його небезпечні властивості


Природний газ асоціюється у нас з теплом і затишком в оселях, але не слід забувати і про його небезпечні властивості

У першу чергу, природний газ – це горючий газ, який не має запаху, кольору. Тому, у разі його витоку з газопроводу і скупченості в різних приміщеннях може утворитися газоповітряна суміш, яка залишається непоміченою і може призвести до нещасних випадків (задухи, вибуху).

Для того, щоб витоки газу були своєчасно виявлені, горючі гази, що подаються в мережі, піддають одоризації. Газам надають різкий специфічний запах, за яким їх легко виявити у приміщенні при незначній концентрації в повітрі.

Газоповітряні суміші, що складаються з певної кількості газу і повітря є вибухо- та пожежонебезпечними. При внесенні до таких сумішей джерела вогню або нагрітого до високої температури тіла може відбутися вибух.

Ці небезпечні властивості природного газу при недотриманні споживачами Правил безпечного користування газовими приладами, призводять до непередбачуваних наслідків.

Життя людини безцінне. Намагання деяких мешканців квартир заощадити кошти за рахунок самовільного встановлення газових приладів з корисливої допомоги випадкових спеціалістів, несанкціоновані підключення до газових мереж, недотримання правил безпеки користування газом у побуті, все це, може коштувати життя і життя.  Пам`ятаймо, про це.

Продовжується опалювальний період. У цю пору року зростає небезпека отруєння газом або продуктами його згорання, оскільки під час негоди погіршується вентиляція приміщень. Гарантія безпечної експлуатації газових приладів – це дотримання вимог безпечного користування газом у побуті. У зимовий період – не рідше одного разу на місяць, а в період значного похолодання – щоденно власникам будинків необхідно проводити огляд оголовків димоходів, з метою попередження їх обмерзання і закупорки. Крім того, суворо дотримуватися строків перевірки та прочищення димових та вентиляційних каналів.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання