Про стан умов праці жінок, зайнятих у шкідливих умовах праці на промислових підприємствах Дніпропетровська


Про стан умов праці жінок, зайнятих у шкідливих умовах праці на промислових підприємствах Дніпропетровська

В наш час жінкам надані широкі права у галузі їх трудової діяльності, можливість реалізувати себе у будь-якій сфері. Але треба завжди пам’ятати про фізіологічні особливості жіночого організму, необхідність поєднувати роботу з материнством. Ці особливості обумовлюють необхідність виконання заходів щодо охорони праці та здоров’я жінок.

На багатьох підприємствах Дніпропетровська залишаються робочі місця, які не відповідають вимогам санітарних норм по вмісту пилу, хімічних речовин у повітрі робочої зони, по рівням шуму, параметрам мікроклімату. Тож, санітарно-гігієнічну ситуацію на промислових підприємствах міста Дніпропетровська не можна назвати цілком благополучною. Це свідчить про те, що жінки працюють у шкідливих для здоров’я умовах праці й існує ризик розвитку соматичної і професійної патології.

На підприємствах не завжди приділяється увага питанню про заборону застосування праці жінок на важких роботах, а також роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці. На ряді підприємств відсутні плани виведення жінок із заборонених професій. Перелік таких робіт затверджено наказом Міністерства охорон здоров’я від 29 грудня 1993 року № 256. Він налічує більше 500 видів робіт.

Не слід забувати про жінок, стан яких пов’язаний з материнством. Статтею 176 Кодексу Законів про працю України не допускається залучення до робіт в нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Вагітні жінки повинні переводитися на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів. На таких робочих місцях повинні бути оптимальні показники мікроклімату, освітленості, виключено шуму, вібрації, електромагнітного поля, ультразвуку, хімічних речовин і пилу.

Законодавство обмежує застосування праці жінок у нічний час. Така праця допускається тільки в тих галузях господарства, де це зумовлюється необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

До роботи у нічний час можуть залучатися жінки: медичні працівники, робітниці підприємств харчової промисловості. Це викликано особливою необхідністю і має постійний, а не тимчасовий характер.

У наш час широке розповсюдження получила електронно-обчислювальна техніка. Існують гігієнічні вимоги до організації роботи з моніторами на основі електронно-променевих трубок. На підприємствах і установах повинні розроблятися і виконуватися режими праці і відпочинку жінок, які працюють з такими електронно-обчислювальними машинами. Робітницям необхідно надавати додаткові регламентовані перерви для профілактики втоми органів зору і всього організму.

Ще одне питання потребує уваги: при проведені медичних оглядів з боку лікарів відсутня настороженість у плані розвитку професійної патології жінок, які пропрацювали у шкідливих умовах праці 10 і більше років і мають патологію, яка могла виникнути у зв’язку з професійною діяльністю.

Для збереження здоров’я жінок керівникам підприємств і установ треба вживати всіх необхідних дій по доведенню умов праці, медичного та санітарно-побутового обслуговування до вимог санітарних норм і правил з метою профілактики професійних захворювань працюючих жінок.

Джерело: ГУ Держпраці у Дніпропетровській обл.