Про розлідування нещасного випадку, який стався внаслідок падіння крану


Про розлідування нещасного випадку, який стався внаслідок падіння крану

З перших кроків роботи комісії зі спецрозслідування групового нещасного випадку, що стався 28 жовтня на будівельному майданчику ТОВ КЦФК «ДНІПРО» (м. Дніпропетровськ, вул. Шмідта, 15), встановлено, що кран, падіння якого призвело до загибелі 4-х монтажників, був змонтований на будівельному майданчику в травні 2014 року. Після перевірки державним інспектором теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровську області та усунення виявлених недоліків будівельний майданчик в цілому був прийнятий до експлуатації згідно з діючим на той час законодавством України.

Як відомо, у зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про внесения змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» відповідно до статті 31 цього Закону «перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснюються протягом серпня-грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки».

Отже в умовах діючого мораторію на здійснення заходів державного нагляду (проведення перевірок) до 2015 року теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровську області не має право проводити перевірки у будь-якій галузі господарської діяльності. Наразі 76 фахівців інспекторського складу теруправління перебувають у вимушених відпусках за власний рахунок.

Членами комісії зі спецрозслідування також встановлено, що в день трагедії керівництво будівельного майданчика ТОВ КЦФК «ДНІПРО» впустило на територію будівельного об’єкта четверо чоловік, які представилися монтажниками ТОВ ПК «КРАФТ», без відповідальної особи з боку підприємства. Зазначені працівники приступили до виконання робіт підвищеної небезпеки.

За попередніми даними, під час нарощування секції башти крану КБ-674-А раптово сталося руйнування монтажної секції крану, після чого башта та стріла крану впали на підкранову колію разом з робітниками, які знаходилися на крані. Внаслідок падіння з висоти четверо монтажників отримали смертельні травми. Наразі відомо, що двоє із загиблих були працівниками ТОВ ПК «КРАФТ».

Остаточні обставини та причини нещасного випадку з’ясовує комісія зі спецрозслідування групового нещасного випадку, яку учора було створено теруправлінням Держгірпромнагляду у Дніпропетровську області.

Теруправління ще раз нагадує, що в умовах тимчасового обмеження заходів державного нагляду за додержанням вимог законодавства України про охорону праці та охорону надр значно зростає особиста відповідальність роботодавців за забезпечення належних вимог зазначеного законодавства. Адже конституційні гарантії працівників на належні, безпечні і здорові умови праці, гарантовані ст. 43 Конституції, не змінені і не зупинені.