Перерахуйте свої вогнегасники! Тепер їх кількість залежить від площі поверху будинку


Перерахуйте свої вогнегасники! Тепер їх кількість залежить від площі поверху будинку

Як і раніше, на кожному поверсі будинку адміністративного/побутового призначення і громадського будинку має бути в наявності не менше двох переносних (порошкових, водопінних або водяних) вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини 5 кг і більше.

Однак з 26.01.2021 р. (дата набрання чинності наказу МВС «Про затвердження Змін до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників» від 28.10.2020 р. № 765) кількість вогнегасників залежить від площі поверху.

Якщо вона більша 100 м2, то кількість вогнегасників визначають з розрахунку 1 кг вогнегасної речовини на кожні 10 м2 площі підлоги.

Крім того, по одному газовому вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше слід мати:

  • на 20 м2 площі підлоги в офісних приміщеннях з оргтехнікою, коморах, електрощитових, вентиляційних камерах та інших технічних приміщеннях;
  • на 50 м2 площі підлоги в приміщеннях архівів, машзалів, бібліотек, музеїв.

Приміщення площею менше ніж 20 м2, у яких розміщено оргтехніку, слід оснащувати переносним газовим вогнегасником ВВК-2 (раніше дозволяли також вогнегасники ВВК-1,4).

Як додатковим засобом для гасіння невеликих осередків пожеж на початкових стадіях, будинки та приміщення також можуть оснащуватися вогнегасниками водопінними аерозольними одноразового використання.

Для захисту приміщень від пожеж, пов’язаних з горінням речовин, які застосовуються для приготування їжі (рослинні або тваринні масла і жири), слід використовувати переносні вогнегасники з можливістю гасіння пожежі класу F з розрахунку один вогнегасник на одне окреме робоче місце.

Отже, усім установам, закладам, організаціям слід перевірити наявність вогнегасників з урахуванням оновлених вимог до їх наявності.

Адже Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників, затверджені наказом МВС від15.01.2018 р. № 25, до яких, власне, і внесені зміни, поширюються на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності та форм власності), механічні транспортні засоби і є обов’язковими для виконання посадовими особами (власниками).

Цілком ймовірно, що вам доведеться докупити недостатні.

Джерело: Бухгалтер.UA

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...