Особливості експлуатації транспортних засобів під час поїздок на далекі відстані


Особливості експлуатації транспортних засобів під час поїздок на далекі відстані

Роботодавець зобов’язаний випускати на лінію технічно справні транспортні засоби, що підтверджується підписом у дорожньому листі особи.

Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про умови праці на лінії, місцях вантажно-розвантажувальних робіт та особливості вантажу, що перевозиться.

Вирушаючи в дорогу, водії транспортних засобів разом із механіком зобов’язані: перевірити технічний стан транспортних засобів, подбати про встановлення на своїх автомобілях шин із малюнком протектору, який відповідає вимогам правил дорожнього руху та відповідний запас палива.

Окрім стандартних предметів першої необхідності, — аптечки, вогнегасника, знака аварійної зупинки, інструменту, буксирувального канату, запасного колеса та домкрата, стануть у нагоді додатковий комплект ліхтарика із запасними батарейками, зарядний пристрій для мобільних телефонів, дроти «прикурювання», запальничка, невеличка лопата.

Водій може виїжджати на лінію тільки після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це у дорожньому листі.

Забороняється водіям, вантажникам та іншим особам під час стоянки відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні.

Основними причинами дорожньо-транспортних пригод на дорогах загального користування є порушення правил безпеки дорожнього руху, порушення вимог безпеки під час користування транспортними засобами, невиконання вимог інструкцій з охорони праці та промислової безпеки відповідно до вимог нормативних документів з охорони праці.

Перед посадкою пасажирів на вантажний автомобіль, призначений для перевезення людей, водій повинен проінструктувати пасажирів про порядок посадки, та висадки, попередити їх про те, що стояти у кузові автомобіля під час руху забороняється. Перевезення пасажирів повинно здійснюватися відповідно до Правил дорожнього руху та інших чинних нормативно-правових актів. Перевезення дітей у кузові вантажного автомобіля забороняється.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...