Основні мінуси роботи в нічну зміну


Основні мінуси роботи в нічну зміну

В силу тих чи інших обставин, іноді складається так, що людині доводиться працювати в нічний час: хтось вибирає подібний режим трудового дня за власним бажанням, когось змушують обставини.

Але, так чи інакше, навіть для повністю переконаних сов, такий розпорядок дня в результаті може позначитися серйозними неприємностями, як щодо здоров’я, так і щодо обличчястого життя. На жаль, наш світ влаштований таким чином, що процеси в ньому не зупиняються ні на хвилину, а тому є такі професії, які зобов’язані в кожну мить дня і ночі перебувати на робочому місці.

Сюди відносяться медики, працівники рятувальних служб, поліція, охоронці, далекобійники, а також багато інших професій. Природно, в більшості подібних структур робота введеться позмінно, однак, не завжди і не скрізь.

З приводу нічної роботи, та й взагалі, активного неспання в нічний час доби, вже досить тривалий період часу не вщухає безліч суперечок. Шкідливо це чи ні? А якщо і шкідливо, то наскільки?
Чим взагалі загрожує робота в той час, коли людський організм звик повністю занурюватися в солодку сонну млість? Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, адже для багатьох людей він залишається актуальним мало не на протягом усього життя.

Напевно, багатьом відомо, що людський організм – це складний механізм, який за мільйони років звик працювати за певною схемою біоритмів, і навіть десятиліття роботи в нічну зміну не зможуть перебудувати його таким чином, щоб для нього вона сприймалася цілком спокійним.
Це говорить про те, що дозвілля в нічний час – неприродно для людини, а, отже, здатне негативно позначатися на його здоров’ї, як моральному, так і фізичному.

Чому люди погоджуються працювати в нічний час?

Ні для кого не секрет, що нічна праця привабливий високою оплатою праці, а для тих студентів, які в денний час зобов’язані гризти граніт науки, ніч – це єдина можливість розжитися якимись додатковими засобами.
Є і такі люди, які переконані, що вся їх активність припадає саме на нічні години: вдень вони себе почувають мляво, рано вставати практично не здатні, а от вночі повні сил і активності. Таких, звичайно, небагато, і це, свого роду, унікальні обличчястості, які дійсно, без найменшої шкоди для власного здоров’я, здатні обміняти денний працю на нічний.
До переваг такого графіка відносять і той факт, що людина у денний час повністю надано себе і свій сім’ю, він може милуватися світловим днем, ходити по магазинах і інших установах, у той час як більшість інших прив’язане до старому офісного крісла.
Так-то воно так, правда, висипатися адже колись теж доводиться, зазвичай це трапляється днем, що буває досить складно, коли навколо напружує денний шум і світить сонце.
Хто, працюючи в нічні зміни, уникає докучливого начальника, а хтось тікає від сімейних конфліктів (ввечері, коли вся себе збирається в будинку, полуночнику вже пора бігти на роботу) і так далі. Який би з варіантів не вплинув на подібне рішення, висновок для всіх залишається один – нічна робота загрожує позначається на здоров’ї.

У чому небезпека?

І все-таки, конкретно, чим небезпечна робота в нічний час доби? Вчені вже давно прийшли до висновку, що людина, порушуючи природний ритм власного життя, в першу чергу, наражає на небезпеку роботу серця і всієї судинної системи.

Якщо кожен день або навіть через день йти наперекір природі і біоритмів, то людина автоматично підвищує ризик розвитку різних серцевих захворювань, не кажучи вже про підвищеної дратівливості, нервозності і періодичних депресіях.

Також фахівці стверджують, що робота в нічний час протягом декількох років, а то й десятиліть, може бути порівнянна з серйозними залежностями, наприклад, курінням або алкоголем.

Крім цього доведено, що неспання в нічні години змінює вироблення лептину, гормону ситості, а також інсуліну, що, в результаті, призводить до підвищеного апетиту в нічні години. Люди, які працюють вночі, частенько влаштовують собі щільні перекуси, навіть не замислюючись над тим, що в цей час процеси метаболізму сильно уповільнені, а, отже, ризик набрати зайву вагу зростає в кілька разів.

Нічні зміни можуть провокувати підвищення рівня цукру в крові та артеріального тиску, що може призвести до першої стадії діабету.

До всього іншого, результати останніх досліджень довели, що робота вночі підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань на цілих 40%, особливо рак грудей або прямої кишки у жінок, а також рак простати у чоловіків. Чи Не правда, досить неприємний список, який зовсім не виправданий додатковим заробітком, який можна отримати від нічних змін?

У чому ще небезпеки роботи по нічних змінах?

Головний мінус таких працівників – це неуважність уваги, в цей час люди роблять більше помилок і недоліків, ніж в денний час, і це легко доводить статистика: лікарі частіше приймають неправильні рішення саме по ночах, водії потрапляють в аварії, а працівники на виробничих підприємствах саме вночі, більшою мірою, ризикують заробити виробничу травму.

У людей, які роками працюють у подібному режимі, істотно псується характер: вони стають схильними до бурчання, з’являється різка дратівливість і навіть агресивність, все більше накопичується стан втоми.
У сім’ях, де графіки батьків і дітей не збігаються (діти приходять зі школи, а батьки йдуть в ніч на роботу) можуть виникати проблеми спілкування, а, як результат, труднощі у вихованні та розумінні один одного.

Кілька важливих правил

Все це, звичайно, зрозуміло, що робити, якщо виходу немає і доводиться працювати саме вночі? В такому випадку, ви повинні забезпечити собі повноцінний відпочинок вдень: спіть не менше 7-8 годин, бажано, 5-6 годин в першій половині дня і 1-2 перед роботою, так ви себе будете почувати бадьоріше на робочому місці.

Не забувайте про правила харчування: виключайте ночами жирну і важку їжу, віддавайте перевагу легким перекусам: овочі, фрукти, йогурти , фреш і так далі.

Не переборщуйте з енергетиками і кофеїном, якщо сильно хочеться спати, то краще з’їсти фрукт або випити соку – вони забезпечать вас вітамінами і припливом енергії на невеликий термін.

Джерело: poradumo.pp.ua