Охорона праці: які документи набули чинності у квітні 2023


Охорона праці: які документи набули чинності у квітні 2023

1. Зміни до Гігієнічних вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження та Нові вимоги до окремих показників якості м’яса свійської птиці

Міністерством аграрної політики та продовольства України затверджено наказ від 27.03.2023 № 625 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.10.2022 № 813 та затвердження Вимог до окремих показників якості для м’яса свійської птиці». Відповідно до наказу:

Внесено зміни до Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження

Змінами установлено, що:

1) Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються до операторів ринку харчових продуктів (крім операторів ринку харчових продуктів, зазначених в підпункті 2 цього пункту), що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, з дня набрання чинності цим наказом;

2) до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють виробництво та обіг м’яса свійської птиці, у тому числі подрібненого (січеного або рубленого) м’яса (м’ясного фаршу), м’ясних напівфабрикатів та м’яса механічного обвалювання, а також м’ясних продуктів з м’яса свійської птиці, Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються з 01 січня 2024 року;

3) до всіх інших операторів ринку харчових продуктів Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану».

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Затверджено Вимоги до окремих показників якості для м’яса свійської птиці.

З 01.01.2024 року скасовується чинність Наказу від 06.08.2013 № 694 Про затвердження Гігієнічних вимог до м’яса птиці та окремих показників його якості.

Наказ набрав чинності 07.04.2023 за винятком окремих положень, зокрема про затвердження Вимог до окремих показників якості м’яса свійської птиці, які набирають чинності з 1 січня 2024 року.


2. Пенсійний фонд затвердив Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та порядок його укладення

ПФУ затвердив Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та порядок його укладення. Йдеться про постанову від 01.02.2023 № 6-1.

Особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що укладається з ПФУ.

Договір укладає особа, яка пройшла електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи в електронній формі через вебпортал електронних послуг ПФУ, у тому числі мобільного додатка доступу до нього “Пенсійний фонд” на електронному носії, критерії якого підтримують його використання, або за наявності технічної можливості на Порталі Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Дія.

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: (063) 590-97-54  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Для укладення договору необхідно:

1) подати запит, який містить такі дані про особу, яка укладає (у разі укладення договору на користь третьої особи – також про особу, на користь якої укладається договір):

– прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);

– дата народження;

– реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

2) підтвердити відповідність особи, на користь якої укладається договір, вимогам, ознайомлення та згоду з умовами договору шляхом проставлення позначки у відповідних полях.


3. Уряд уточнив Порядок надання допомоги по частковому безробіттю

Уряд затвердив зміни до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю, погодивши його із Законом України “Про зайнятість населення”. В новому Порядку розширено перелік критеріїв, за якими надається допомога по частковому безробіттю, зокрема щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 3 березня 2023 року.

«Впевнені, що таке рішення матиме позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення захисту прав і інтересів суб’єктів господарювання, ринок праці та рівень зайнятості населення. Оскільки надання допомоги по частковому безробіттю працівникам та фізичним особам підприємцям сприятиме збереженню зайнятості населення та запобіганню зростанню безробіття», — наголосила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Передбачено, що в цьому році допомогою по частковому безробіттю зможуть скористатись 21 тисяча українців. На це передбачено 226 млн грн.

Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі – підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, здійснюється регіональним центром зайнятості.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: (063) 590-97-54

Змінами передбачено, що допомога по частковому безробіттю не надається в разі, коли стосовно роботодавця або фізичної особи-підприємця відкрито ліквідаційну процедуру, або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Також новий Порядок визначає механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та фізичними особами підприємцями, які є застрахованими особами, перед державним (місцевим) бюджетом, зокрема в порядку обміну інформацією між Державною службою зайнятості та ДПС.

Ще одна зміна стосується проведення перевірки стосовно цільового використання коштів. Передбачається, що вона може здійснюватися також за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.


4. Затверджено критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки

Наказом Мінекономіки від 17.02.2023 № 952 затверджено Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки.

Їх прийнято на виконання пп. 4 п. 2 Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування національної економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 № 76.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: (063) 590-97-54 

Підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки, якщо вони відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

1) здійснення підтримки та супроводження інвестиційних проєктів відповідно до рішення КМУ або Мінекономіки;

2) здійснення відповідно до законів реалізації державної політики, за формування якої відповідає Мінекономіки;

3) отримання фінансової державної підтримки у вигляді грантів згідно з Законом України “Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні”, Порядком реалізації експериментального проекту щодо надання на конкурсних засадах фінансової підтримки стартапам в Україні, у тому числі в сфері інформаційних технологій, затвердженим постановою КМУ від 24.06.2022 № 736, Порядком надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженим КМУ від 21.06.2022 № 738, Порядком надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, затвердженим постановою КМУ від 24.06.2022 № 739, у 2022-2023 роках;

4) виконання робіт та надання послуг для Мінекономіки на підставі договорів (угод, меморандумів, контрактів), укладених на строк не менше шести місяців;

5) перебування у сфері управління Мінекономіки та виконання державних замовлень;

6) середня зарплата працівників підприємства, установи, організації, що здійснює діяльність у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки, складає не нижче середньої зарплати по країні помноженої на коефіцієнт 1,5;

7) провадження діяльності на території трьох і більше областей України, у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки;

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: (063) 590-97-54  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

8) провадження виду виробництва або надання послуг, яке забезпечує потреби інших підприємств, установ, організацій в матеріально-технічних ресурсах, сировині і матеріалах, комплектувальних виробах, відсутність яких призведе до повної зупинки виробництва продукції або надання послуг, у сфері, та/або реалізацію політику якої забезпечує Мінекономіки.

Джерело: БУДСТАНДАРТ


Вебінар «Нетипові ДТП»

  • Дата проведення: 12 травня 2023 року
  • Формат: онлайн трансляція
  • Тривалість: 2 години

Вартість: 250 грн за учасника
Оплата: безготівковий розрахунок
моб.: (063) 590-97-54
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми