Об’єкти підвищеної небезпеки – джерело серйозної загрози


Об’єкти підвищеної небезпеки – джерело серйозної загрози

З кожним роком все більшої актуальності і пріоритетного загальнодержавного значення набуває проблема запобігання надзвичайним ситуаціям, що виникають під впливом природних та техногенних факторів

 Протягом останніх 12 років в Україні виникло близько 3000 надзвичайних ситуацій, в яких загинуло більше 4000 осіб та близько 13500 осіб постраждало.

Більше половини випадків, відповідно до Національного класифікатору надзвичайних ситуацій, відносяться до НС техногенного характеру, які щорічно забирають сотні життів, завдають багатомільйонних збитків державі та населенню.

У 2014 році спостерігалася тенденція до збільшення кількості людських жертв та постраждалих, особливо внаслідок НС техногенного характеру.

Варто зазначити, що протягом останніх декількох років в цілому спостерігається тенденція до зниження кількості НС. На ці позитивні зміни вплинуло те, що керівники орігнізацій та підприємств, на яких  аварії можуть призвести до виникнення НС та численних жертв, виконують заходи із виявлення загрози виникнення НС та своєчасного оповіщення населення в зоні можливого ураження.

Необхідно наголосити на випадках виникнення надзвичайних ситуацій, що пов’язані з обвалом конструкцій та покрівель великої площі. Будучи техногенними аваріями, вони трапляються у будівлях та будинках соціально-культурного та виробничого призначення з масовим перебуванням людей і пов’язані з особливо тяжкими наслідками, які вмить призводять до величезної кількості людських жертв. Тобто, об’єкт підвищеної небезпеки – це об’єкт, який згідно із законом вважається таким, на якому є реальна загроза виникнення аварії або надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру.

Основна небезпека створюється внаслідок перевантаження покрівель через утворення снігових наметів на них, впливів шквальних вітрів, тощо. Окрім того, більшість покрівель знаходяться в аварійному стані і своєчасно не обстежуються. За таких умов у державі щороку знищується або пошкоджується 1-2 будівлі різного призначення.

На об’єктах підвищеної небезпеки з метою своєчасного виявлення на них загрози виникнення надзвичайних ситуацій та здійснення оповіщення персоналу та населення, яке потрапляє в зону можливого ураження, створюються та функціонують автоматизовані системи раннього виявлення загрози.

Згідно кодексу цивільного захисту України усі об’єкти підвищеної небезпеки повинні бути обов’язково обладнані системами раннього виявлення. Основне завдання даних систем – виявити на початковій стадії загрозу виникнення НС: викиди газу, аміаку, витоки горючих та вибухонебезпечних рідин, руйнування будівель і обвалення покрівель, тощо. Після чого відбувається оповіщення персоналу і населення, яке перебуває в зонах можливого ураження, а також сили реагування для своєчасного запобігання виникненню НС або їх ліквідації.

Впровадження на підприємствах систем раннього виявлення, на сьогоднішній день, є найефективнішим методом досягнення високого рівня безпеки, що відповідає світовим стандартам і вимогам діючого законодавства України. Окрім того, створення сучасних автоматизованих систем контролю за критичними параметрами технологічних процесів – це один з найбільш ефективних чинників зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру

У сучасних умовах об’єкти підвищеної небезпеки часто стають джерелом серйозної загрози для суспільства. Витрати, необхідні для ліквідації наслідків техногенних аварій, значно перевищують вартість створення систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій.

Згідно з Кодексом цивільного захисту України автоматизована система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення впроваджується:

– на об’єктах підвищеної небезпеки з метою своєчасного виявлення на них загрози виникнення надзвичайних ситуацій та здійснення оповіщення персоналу та населення, яке потрапляє в зону можливого ураження, створюються та функціонують автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення (далі – автоматизовані системи).

– на гідротехнічних спорудах Дніпровського та Дністровського каскадів та в зонах їх можливого катастрофічного затоплення, на атомних електростанціях, магістральних аміакопроводах, нафто- та газопроводах створюються і функціонують автоматизовані системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та спеціальні системи оповіщення.

– на об’єктах з масовим перебуванням людей створюються та функціонують об’єктові системи оповіщення.

ГУ ДСНС України у м. Києві